Jelentős esőzésre figyelmeztetnek kedden

2019. november. 05 10:43

Újabb nagy csapadék érkezése valószínű kedden is. A hétfői eloszláshoz hasonlóan délkeletre kevesebb eső jut, a csapadék zöme északra, északnyugatra várható.

Eleinte az Alföld északi részén, Északi-középhegységben helyenként sűrű köd még előfordulhat, majd fokozatosan javulnak a látási viszonyok.

Egy ciklon vonul át felettünk, amelyhez kapcsolódóan – különösen az ország északi, északnyugati felén – nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani. Késő estig nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc tengelytől északnyugatra 15-40 milliméter csapadék várható. Elsősorban a Dunántúli-középhegység, Alpokalja, Nógrád térségében és Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati szegletében eshet a nagyobb mennyiség. Helyenként zivatar is kialakulhat.

Nyugat-Dunántúlon az északira forduló szélhez, illetve a zivatarokhoz 60 km/órát meghaladó lökések társulhatnak, de a Dunántúlon a déli, délnyugati szelet is kísérhetik viharos közeli lökések. Estétől, késő estétől fokozatosan kelet felé terjed, majd helyeződik át az intenzívebb csapadék. Szerda délelőtt még a Tiszántúlon eshet, ott néhol megdörrenhet az ég is, majd a déli órák környékén megszűnik a csapadéktevékenység. Aznap estétől azonban délnyugat felől újfent elered az eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki eső miatt Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre, a keddi napra vonatkozóan. Zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten, valamint Pest megyében és a teljes Dunántúlon.

Öt keleti, délkeleti megye kivételével a teljes országban legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben eső miatt kedden – 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.