Enyhe tél súlyosbíthatja az olvadást az Északi-sarkon

2019. november. 14 22:30

Az Északi-sarkvidék kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál. A normálnál melegebb nyár után a megszokottnál enyhébb tél jöhet a térségben.

Az átlagnál melegebb nyári időszakot követően a 2019/2020-as tél az előrejelzések szerint ugyancsak a megszokottnál enyhébbnek ígérkezik az Északi-sarkvidék legnagyobb részén, adta hírül a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization / Arctic Climate Forum).

Kelet-Szibéria a feljegyzések kezdete óta a legmelegebb nyarát jegyezte, emellett a sarkvidék legnagyobb részén melegebb volt a normálnál az elmúlt nyári időszakban – kivétel ezalól mindössze Kanada északi területei és Oroszország északnyugati része. A 2014 és 2018 közötti időszakban az éves átlaghőmérsékletek 1900 óta a legmagasabbak voltak a térség adatsorában.

A téli tengerjég-kiterjedés rekord alacsony volt az elmúlt években. A 2019 szeptemberében jegyzett sarki jég mennyisége több mint 50%-kal elmarad az 1979-2018 időszak szeptemberi átlagától; a regisztrált legkisebb jég-kiterjedés a második legalacsonyabb szeptemberi érték volt 1979 óta, emellett a jég az elmúlt, 2018-as év szeptemberéhez viszonyítva jelentősen vékonyabbnak is bizonyult.

Multi model ensemble valószínűségi előrejelzés a felszíni hőmérsékletre 2019/2020 telén. Kék: a megszokottnál hidegebb; szürke: átlagos; piros: a megszokottnál enyhébb; fehér: nincs egyetértés a modellek között. Forrás: www.wmolc.org

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás