53 éve nem sújtotta ekkora árvíz Velencét

2019. november. 18 10:04

A turistákat vasárnap ismét több órán át távol kellett tartani a Szent Márk tértől, amikor az Adriai-tenger újból betört Velence főterére.

A múlt héten ez már a harmadik alkalom volt, hogy a víz legalább másfél méter magasra emelkedett. A velencei polgármester, Luigi Brugnaro elmondása szerint az árvíz okozta károk az 1,1 milliárd dollárt is elérhetik. A tenger templomokat, üzleteket, múzeumokat és lakóházakat is elárasztott, amelyek mind az UNESCO világörökség részei.

Az áradások közül a keddi volt a legsúlyosabb, amely 1966 óta a legmagasabb vízállást okozta. A mérések kezdete óta pedig a második legmagasabbnak bizonyult. Ezt követően pénteken és vasárnap újabb áradás érkezett az Adriai-tengeren dúló erős viharok következtében.

A csatornarendszer közötti apró szigetekre épült Velence különösen érzékeny az éghajlatváltozás miatt bekövetkező tengerszint emelkedésre. A városban vezetett árapály napló alapján kimutatható, hogy a vízszint 50 év alatt több, mint 10 centimétert emelkedett.

A város védtelen az árvizekkel szemben, ugyanis a Mose árvízvédelmi projekt megvalósítása folyamatosan késik. A Mose egy sor mozgatható árvízkapuból állna, amelyeket fel lehet emelni, amikor a szél és a dagály együttesen fenyegeti Velencét. A 2003 óta épülő, több milliárd eurós projektet korrupciós botrányok, költségtúllépések és a környezetvédők ellenállása is késlelteti.

Képek forrása: www.gettyimages.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.