Havas lesz-e nálunk az idei karácsony?

2019. december. 11 17:21

Minden évben nagy várakozással készülünk a karácsonyi ünnepekre és sokan figyelik, hogy vajon megérkezik-e a hó. Ennek néztünk utána.

Az időjárási statisztikák szerint hazánk nagy részén mindössze minden harmadik karácsony alkalmával öltözik fehérbe a táj. Ennél síkvidéken csak az északkeleti, illetve a nyugati megyékben nagyobb kissé az esély.

Az időjárás-előrejelző modellek számításai már mutatnak prognózisokat a csaknem két hét múlva bekövetkező időszakra is (térkép alább). Ennek alapján azt láthatjuk, hogy Európa időjárását a Brit-szigetek felett örvénylő ciklon fogja meghatározni december 24-én. Ennek áramlási rendszerében dél, délnyugat felől enyhe léghullámok érkeznek hazánk térségébe. A csúcshőmérséklet az ország nyugati, és középső tájain 5, 10 fok között valószínű, északkeleten ugyanakkor csak kevéssel emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet a délutáni órákban. Várhatóan december 23-24-én egy gyenge hidegfront vonul el a Kárpát-medencétől keletre, északkeletre, ez ad még némi esélyt (körülbelül 20-25 %) arra, hogy hazánk északkeleti megyéiben, vagy legalább a Zempléni-hegységben fehérbe öltözzön a táj karácsonyra. Az ország többi részén elenyésző – 5-10 % – a fehér karácsony esélye.

Az alábbi térképen láthatjuk, hogy még hazánk hegyvidéki területein is pozitív hőmérséklet valószínű karácsonykor, ez alól csak az északkeleti megyék képeznek kivételt.

Ha karácsonykor nem is, de az év utolsó napjaiban várhatóan visszatér az igazi, hideg, téli, idő. Az előrejelzések szerint az újévet már fagyos időben köszönthetjük.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás