A legmelegebb őszt és a 2. legmelegebb nyarat jegyeztük idén

2019. december. 14 21:27

Bár az évből még hátra van néhány hét, az már bizonyos, hogy számos hőmérsékleti rekordot köthetünk hazánkban 2019-hez.

Számos hőmérsékleti rekordot hozott a lassan lezáruló 2019-es év. A meteorológiai adatsorok 1901-es kezdete óta az idei bizonyult a második legmelegebb nyárnak hazánkban, a meleg nyári időszakot pedig a legmelegebb ősz követte az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint. A tendencia egyelőre folytatódni látszik, a jövő héten jelentősen enyhül időjárásunk, az ilyenkor szokásosnál 10-15 fokkal melegebb lehet; a fehér karácsonynak pedig gyakorlatilag semmi esélye.

Az alábbiakban bővebben bemutatjuk az elmúlt hónapok hőmérsékleti kilengéseit.

 

NYÁR

Idén, a három nyári hónap átlagában 2,1 fokkal volt melegebb a szokásosnál, ezzel 2019 nyara a 2. legmelegebb 1901 óta. Mindössze 0,2 fokkal marad el az eddigi legmelegebb nyártól, mely 2003-hoz köthető.

A viszonyítási alapot az 1981-2010 közötti 30 éves periódus adja, mely a nemzetközi klimatológiai gyakorlatban elfogadott és általánosan használt időszak egy-egy terület általános éghajlati viszonyainak kijelölésére.

Az egyes nyári hónapok között is született rekord: az idei június volt a valaha mért legmelegebb június, az augusztus pedig a 7. legmelegebb augusztus. A július átlagos hőmérsékletűnek adódott.

Az elmúlt 119 évet tekintve hazánkban egyértelműen egyre melegebbek a nyarak: a nyári átlagértékekre illesztett trendvonal alapján mintegy 1,4 fokos az emelkedés.

Az országos nyári középhőmérsékletek 1901 és 2019 között (interpolált adatok alapján). Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

ŐSZ

Az idei bizonyult a legmelegebb ősznek a mérések 1901-es kezdete óta. A november 4 fokkal volt melegebb a megszokottnál, ezzel 1901 óta a 3. legmelegebb november. Az október a 9. legmelegebb október volt. Fagyos nap (Tmin ≤ 0°C) országosan mindössze 4 volt (normál: 15 nap), nyári napból (Tmax ≥ 25°C) 14-et jegyzett az OMSZ (normál: 9).

Az őszi átlagokra illesztett trendvonal szintén emelkedést mutat, mintegy +1,05 fokos melegedés tapasztalható.

Őszi átlagos középhőmérséklet Magyarországon az 1901–2019-es időszakban a homogenizált, ellenőrzött, interpolált országos átlagok alapján. Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.