Már az űrből is látható a súlyos afrikai aszály

2019. december. 19 16:10

Könyörtelen szárazság sújtja Afrika déli részét, amelyet a Kariba-tó vízszintjének látványos zsugorodása is jól szemléltet.

A NASA képein megfigyelhető, hogy a világ legnagyobb ember által alkotott víztározójának, a Kariba-tónak a vízszintje miként változott az elmúlt egy évben. 50 millió afrikai ember néz szembe az aszály következményeivel.  A szárazság miatt nagyon gyenge a termés és rengeteg állat pusztult el. A víztározó gátja Zambia és Zimbabwe határán helyezkedik el és a benne működő erőmű a két ország villamosenergia ellátásának a felét fedezi. A tározó vízszintje 20 éve nem volt ilyen alacsony, maximális víztározó kapacitásának mindössze 10 %-át tartja. Tavaly ez az érték 55 %, míg tavalyelőtt 38 % volt. A víztározó felett található, híres Viktória-vízesésből alig folyik a víz.

A felső műholdkép 2018 decemberében, míg az alsó idén decemberben készült. A kép alaposabb tanulmányozásával láthatjuk, hogy a tóban új szigetek jelentek meg, a félszigetek pedig több helyen szélesebbek, hosszabbak lettek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.