Mutatjuk, hol mossa el legnagyobb eséllyel az eső az adventi gyertyagyújtást

2019. december. 22 12:02

Esős idővel telik advent negyedik vasárnapja, a következő órákban többfelé jelentős esőre, viharos szélre is számítani kell.

Az alábbiakban bemutatjuk, a legfrissebb modelleredmények szerint mennyi eső hullhat hazánk területén vasárnap déltől vasárnap este 22 óráig, illetve hétfő reggel 7 óráig. Mivel az esőt mediterrán ciklonnak köszönhetjük, a csapadék térbeli eloszlásának előrejelzése jelentős bizonytalansággal terhelt – érdemes figyelemmel kísérni radarképeinket, mely segítségével nyomon követheti, épp az ország mely tájain hull csapadék.

Délnyugat felől már megérkezett hozzánk az újabb csapadéktömb, mely az ország nagy részére hoz esőt a mai és holnapi nap folyamán, többfelé jelentős, akár 20-30 milliméter közötti mennyiség is lehullhat. A legtöbb eső vasárnap a nyugati és középső országrészben valószínű, nyugaton gyakorlatilag biztosan elmossa az eső az adventi gyertyagyújtást. A Dunántúlon mindemellett késő délutántól, estétől viharossá fokozódik a szél, mely szintén nem kedvez a szabadtéri ünneplésnek.

A középső területeken, köztük a fővárosban is számíthatunk esőre a sötétedést követően, mely jelentősen zavarhatja a szabadtéri rendezvényeket. A keleti határszélre érkezik a legkésőbb az eső.

A vasárnap déltől este 22 óráig várható csapadékösszeg:

Vasárnap dél és hétfő reggel 7 óra között várható csapadékösszeg:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.