Sarkvidéki levegő tör Európa keleti felére

2019. december. 26 11:33

A következő napokban észak felől egyre nagyobb területet foglal el a hideg levegő kontinensünk keleti felén. Vasárnapra a Földközi-tenger medencéjét is eléri.

Nyugat-Európa felett egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakult ki, amely nem engedi be az Atlanti-óceán felől érkező időjárási frontokat a kontinens belsejébe. Ennek a következményeként egy hideg csatorna nyílik meg észak felől a Balti államok-Görögország vonal mentén, amelyen egyre hidegebb levegő érkezik a sarkvidék térségéből.

A lehűlés várhatóan az előttünk álló hétvégén lesz a legintenzívebb. Közép-Európában a hőmérsékleti maximumok csak kevéssel alakulnak fagypont felett. Nagyobb mennyiségű hó a Kárpátok vonulatain kívül valószínű. Hazánkban futó hózáporokra lehet számítani, főként a Dunától keletre fekvő területeken.

A hideg levegőnek gyorsan megszűnik az utánpótlása, így az Újévet már ismét enyhébb időben köszönthetjük. A Balkán-félsziget déli területei felett kialakuló ciklon ugyanakkor Görögország és Törökország magasabban fekvő vidékein kiadós havazást okoz.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás