Mutatjuk, mikor csillapodik a szél

2021. március. 16 16:19

A szerdai nap is a maihoz hasonló, szeles időt ígér. Csütörtöktől ugyan mérséklődik a légmozgás, de szélcsendes időre nem számíthatunk a nappali órákban.

Hazánktól délkeletre légörvény helyezkedik el, mely mozgalmassá teszi időjárásunkat. Nagy területen megerősödött a szél, és főként a Dunántúlon, illetve északkeleten viharos lökések is fellépnek. Az előttünk álló időszakban sem szabadulunk meg teljesen a szeles időtől. Bár kedd estétől csillapodik a légmozgás, szerdán ismét erőre kap, néhol viharossá fokozódik a szél. Főleg a nap első felében az Alpokalján és az északkeleti harmadban várható északi, északnyugati irányból viharos széllökés (65-75 km/óra).

Szerda estére mindenhol veszít erejéből a szél. Viharos erősségű széllökésekre csütörtökön már nem kell készülni, azonban főként a Dunántúlon és északkeleten több helyen kísérik erős lökések az északi szelet. Pénteken tovább mérséklődik a légmozgás, ezzel együtt nagy területen élénk szélre számíthatunk. A két hétvégi nap közül vasárnap lesz erősebb a légmozgás.

A szél mérséklődésével összhangban az éjszakai órákban egyre nagyobb területen kell fagyra számítani. A leghidegebb péntek hajnalban lesz, ekkor országszerte fagyos reggelre ébredünk, a fagyzugos helyeken -7 fokig is süllyedhet a hőmérséklet.

Az alábbi térképeken a legfrissebb modelleredmények alapján a széllökések várható erősségét szemléltetjük kedd 16 órától vasárnap 13 óráig.

Kedd, 16 óra

Kedd, 19 óra

Kedd, 22 óra

Szerda, éjjel 1 óra

Szerda, hajnali 4 óra

Szerda, 7 óra

Szerda, 10 óra

Szerda, 13 óra

Szerda, 16 óra

Szerda, 19 óra

Szerda, 22 óra

Csütörtök, éjjel 1 óra

Csütörtök, hajnali 4 óra

Csütörtök, 7 óra

Csütörtök, 10 óra

Csütörtök, 13 óra

Csütörtök, 16 óra

Csütörtök, 22 óra

Péntek, hajnali 4 óra

Péntek, 10 óra

Péntek, 16 óra

Szombat, reggel 7 óra

Szombat, 16 óra

Szombat, 22 óra

Vasárnap, 13 óra

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.