Mit hozhat a jövő felmelegedő világunk számára?

2023. augusztus. 24 11:23

Az éghajlatváltozás a világ népességének akár egyharmadát érintheti, de a hatás nem lesz egyenlő az egyes országokban.

Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 27. konferenciáján (COP27) végre előállt a sebezhető országok régóta várt „veszteség és kár” alapja, a legtöbbet emlegetett napirend. De továbbra is kérdéses, hogy ki jogosult erre.

Az emberek több, mint 6000 éve korlátozzák élőhelyeiket -11 és 15°C közötti éves átlaghőmérsékletre. Jelenleg a világ szárazföldjeinek csupán 0,8 százalékán van 29 °C-nál magasabb éves középhőmérséklet. De a felmelegedő világban, ha a kibocsátás nem csökken, ez a tartomány a Föld felszínének 19 százalékára emelkedhet, ami a tervezett 9 milliárd emberből 3 milliárdot érinthet 2070-re. A kutatás szerint India, Afrika középső területe és Brazília lenne a leginkább érintett régió.

Egy felmelegedő világban, amint az alábbi térképeken is látható, a „klíma-alkalmasság” még a világ ritkán lakott sarkvidéki régióira is kiterjedne. Ez a változás a következő migrációs hullámot indíthatja el a mérsékeltebb övi régiókban elhelyezkedni vágyók számára.

A migrációt gyakran különféle társadalmi-gazdasági, politikai és környezeti okok befolyásolják, a szubszaharai és afrikai régiókban várható a legtöbb országon belüli átköltöző, amely a globális migráció akár 40 százalékát is kiteheti. A kelet-ázsiai és a csendes-óceáni országok (23 százalék), valamint a dél-ázsiai országok (19 százalék) a következő érintett területek világszerte.

Bár a globális délnek kell viselni a belső migráció legnagyobb terhét, az okok régiónként eltérőek lehetnek, az éghajlatváltozással összefüggő különféle problémáktól, például a vízhiánytól vagy az emelkedő tengerszinttől függően.

Míg az éghajlatváltozás globális jelenség, a különböző elemzések, előrejelzések közös vonása az, hogy a szubszaharai országokat aránytalanul erősen érinti a globális felmelegedés.

Amint az alábbi térképeken és más jövőbeli éghajlati forgatókönyveken is látható, Szenegál nyugati részétől az afrikai kontinens keleti részén fekvő Szomáliáig terjedő régió lesz a legsúlyosabban érintett, ha nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása. Nigerben évente 238 napon át 35 °C felett lesz a napi maximum hőmérséklet, ezt követi Mali 231 és Szudán 223 nappal.

Az egész globális délre ez hatással lesz, mivel a megnövekvő halálozás költsége a GDP-jük vagy bruttó hazai termékük nagy részét érintik. Nigerben, a hőstressz által leginkább sújtott országban a halálozási költségek a GDP 16 százalékát emésztenék fel, ezt követi Szudán 11, Mali és Mauritánia 10 százalékkal.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.