Heves zivatarok lehetnek északkeleten, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2024. június. 01 13:34

Szombat délután délnyugat felől újabb hullámban érkezhetnek záporok, zivatarok, illetve újabbak alakulhatnak ki.

A zivatarokat általában erős, viharos (50-80 km/óra) széllökés, felhőszakadás (15-30 milliméter, lokálisan néhol 30 milliméternél több is), illetve kis eséllyel jégeső (1 centiméter alatti átmérővel) kísérheti. Nagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán és északnyugaton alakulhatnak ki zivatarok, melyek északkeleti, keleti irányba haladnak. Az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében helyenként heves zivatarok (90 km/óra feletti széllökés, 2 centimétert meghaladó jégátmérő) is előfordulhatnak. A késő délutáni órákra várhatóan északkeleten csökken a zivatarok számossága, az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és az Északi-középhegység nyugati részein viszont északnyugat felől egyre többfelé lehet számítani előfordulásukra. Az esti, késő esti órákban fokozatosan mindenütt lecseng a zivatartevékenység az országban. Szombaton a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Felhőszakadás veszélyére Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar vármegyében figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben alapvetően nem valószínű kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség. Délután az északnyugati országrészbe nyugat felől besodródhat egy-egy záporos tömb, melyben kis eséllyel villámtevékenység is előfordulhat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem történik jelentős változás időjárásunkban. Jövő hét közepéig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.