Érkeznek a viharok, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2024. június. 03 10:47

Délnyugat felől egy ciklon halad át hazánk felett, melynek útját heves zivatarok, felhőszakadás kíséri, viharos széllökésekkel, akár helyenként villámárvízzel.

Hétfőn a déli órákig csak néhol, ezt követően egyre többfelé (estig nagyobb számban a Dunántúlon) várható zivatar. A késő délutáni, kora esti órákban nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladnak. Éjszaka csökken a zivatarok száma, de elszórtan továbbra is előfordulhatnak.

Kedden délelőttig nagyobb területen lehet a zivatarokhoz kapcsolódóan felhőszakadás (> 25-30 mm), a Dunántúl egyes részein hétfőn az egymást követő cellákból pár óra alatt akár ennél nagyobb (>40-50 mm) lehet a csapadékösszeg.

Hétfőre zivatar veszélye miatt az egész országra kiadta a HungaroMet a figyelmeztetést, de délen, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyére másodfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás veszélyére az ország nyugati felén figyelmeztetnek, Budapesten és Vas, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Pest, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében elsőfokú, míg Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala és Somogy vármegyében másodfokú a figyelmeztetés. Itt intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. 

Kedden napközben elsősorban az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében valószínűek zivatarok, de kisebb számosságban másutt is kialakulhatnak. Estére, késő estére mindenütt megszűnnek a zivatarok. A zivatarokat viharos széllökés (~60-90 km/h), apró szemű jég kísérheti. Heves zivatarhoz kapcsolódóan erősen viharos (> 90 km/h) szélroham és nagyobb méretű jég (> 2 cm) előfordulhat. Napközben felhőszakadás főként az Északi-középhegység és az Észak-Alföld környezetében fordulhat elő.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt az egész ország területén, illetve felhőszakadás veszélye miatt Budapesten, valamint Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Somogy, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Megérkezett egy újabb hullámzó frontrendszer. Alvászavar, fejfájás, ízületi panaszok , vérnyomás ingadozás előfordulhatnak.

A légnyomás emelkedik.