Estétől jönnek a záporok, zivatarok, északnyugaton kiadták a másodfokú figyelmeztetést

2024. június. 09 11:37

Egy hullámzó frontrendszer okoz vasárnap és hétfőn is sokfelé záporokat, zivatarokat, több helyen nagy mennyiségű csapadék sem kizárt.

Vasárnap délutánig veszélyes időjárási jelenség még nem valószínű, de késő délután az északnyugati területeken növekszik a zivatarhajlam, határon túlról akár heves zivatarok is besodródhatnak viharos (~60-90 km/h) széllökéssel, jégesővel (~1-3 cm jégátmérő) és felhőszakadással (>20-40 mm, lokálisan ennél több is) társulva. Estétől fokozatosan az északi, északkeleti területeken, majd az Alföldön is kialakulhatnak intenzív zivatarok. Vasárnap és hétfőn a déli, délkeleti megyékben a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, majd mérséklődik a hőség.

Elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet vasárnapra szinte az egész ország területére – Somogy, Tolna és Baranya vármegye kivételével – zivatarok veszélye miatt. Győr-Moson-Sopron vármegyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás miatt elsőfokú a figyelmeztetés az ország északi felében, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Pest (és Budapest), Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Délen viszont a hőmérséklet éri el a figyelmeztetés szintjét, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében a napi középhőmérséklet 25 °C felett alakulhat.

Hétfőn nagy területen lehetnek alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, több hullámban fordulhatnak elő viharos (60-75 km/h) széllökés, jégeső (1-3 cm jégátmérő) és felhőszakadás (>20-40 mm, lokálisan ennél több is) kíséretében, de főként az ország északkeleti, keleti felén heves zivatarok is képződhetnek. Ezekhez kapcsolódóan viharos, erősen viharos (>70-90 km/h) széllökés, nagy méretű jégeső (~2-5 cm) és felhőszakadás (>30-40 mm) is előfordulhat. Figyelem, adott pont felett a cellák ismétlődő jelleggel is áthaladhatnak, így helyenként 50 mm feletti csapadékösszeg is kialakulhat. Este a zivatarok számosságának csökkenő tendenciája várható!

A légkörben található nagy mennyiségű szaharai por érdemben befolyásolhatja a zivatarok időbeliségét, csökkentheti a heves zivatarok kialakulási valószínűségét. 

Hétfőn az egész ország területén zivatarokra figyelmeztet a HungaroMet, viszont másodfokú figyelmeztetés érvényes Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében. Felhőszakadás miatt elsőfokú a figyelmeztetés érvényes az egész ország területén. Délen pedig még mindig magas lehet a napi középhőmérséklet, Csongrád-Csanád vármegyében a napi középhőmérséklet 25 °C felett alakulhat.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.