Az ország legnagyobb részén harmadfokú figyelmeztetés érvényes

2024. július. 10 10:36

Tovább emelkedik a nappali felmelegedés, ezzel együtt a napi középhőmérséklet is sok helyen eléri a 29 fokot. Az ország legnagyobb részén a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes.

Szerdán az ország nagyobb részén 29 fok körül vagy felett, az északnyugati megyékben és az Északi-középhegységben 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Csütörtökön ugyancsak nagy területen érheti el a középhőmérséklet a 29 fokot, de a többi helyen is legalább 27 fok körül alakul.

Ugyanakkor ma és holnap is országszerte kedvezőek lehetnek a feltételek zivatarok képződéséhez. Kialakulásukra mindkét nap elsősorban a déli óráktól a kora esti órákig számíthatunk, éjszaka nagyrészt megszűnnek. Számosságot tekintve az ország középső tájain (Duna-Tisza köze, Északi-középhegység nyugati fele, Alföld nyugati részei, Dunántúl keleti tájai) valószínű több zivatar. A zivatarokat viharos széllökés (60-80 km/h, lokálisan egy-egy légzuhatagban ennél több is), kisebb szemű jég (1-2 cm) és intenzív csapadék (15-25 mm), lokálisan (nagyobb eséllyel a középső tájakon) akár felhőszakadás (>30 mm) is kísérheti.

A következő két napban nagyon hasonló lesz a forgatókönyv: az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt, míg magas középhőmérséklet miatt szintén figyelmeztetés érvényes. A legmagasabb, piros figyelmeztetés van érvényben szerdára Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Az ország többi részén másodfokú figyelmeztetés került kiadásra.

Csütörtökön a szerdaihoz hasonlóan érvényesek a figyelmeztetések, de Komárom-Esztergom vármegye is csatlakozik a piros területekhez.

Mindkét napon nagyon magasra kúszhatnak a maximumok, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között várható, illetve trópusi éjszakák várnak ránk, azaz késő este, éjjel sem tud már 20 fok alá hűlni a levegő. 

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Napokig nem kell fronthatástól tartani. A kiadós eső országszerte alacsony - közepes szintre mérsékelte a pollenterhelést.

A légnyomás nem változik.