Az Alföldön továbbra is hőségre figyelmeztetnek

2024. július. 17 11:06

Nem csitul a kánikula az Alföldön, közben egy gyenge hidegfront hatására szerdán több helyen is zivatarokra kell készülni. Holnaptól csökken a zivatarok száma, a hőség azonban folytatódik.

Szerdán az Északi-középhegységben nagyobb területen és helyenként a Dunántúl nyugati felén is már 27 fok alatt alakulhat a napi középhőmérséklet, másutt viszont jellemzően meghaladja ezt az értéket. 29 fokos középérték is várható az országban, leginkább az Alföld déli és keleti részén. Ma elsősorban a Duna vonalában és attól keletre akár nagyobb számban is kialakulhatnak zivatarok, illetve a késő délutáni, kora esti órákban kis eséllyel az Alpokaljára is besodródhat egy-egy cella. Ezekhez viharos széllökés (~60-90 km/h, lokálisan egy-egy helyen légzuhatagban >90 km/h), jégeső (~1-3 cm), intenzív csapadék (~15-25 mm) társulhat, továbbá lokálisan felhőszakadás (>25-30 mm) is előfordulhat, elsősorban az északi, északkeleti tájakon: Dunántúl északkeleti negyede, Északi-középhegység, Pest megye. Éjszaka várhatóan csökken a zivatarok számossága, de főként az Alföldön még hajnalban, reggel is előfordulhatnak.

Már csak elsőfokú a hőség miatti figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a másodfok Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, míg a legmagasabb, piros szintű továbbra is Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében érvényes.

A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet Győr-Moson-Sopron, Zala, Veszprém és Somogy vármegye kivételével mindenhova, illetve felhőszakadásra is felhívják a figyelmet Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Csütörtök a szerdaihoz hasonlóan folytatódik a hőség, az Alföld déli részén még mindig 29 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. Napközben leginkább a középső országrészben alakulhat ki, illetve a délkeleti, keleti határvidék fölé sodródhat be néhány – várhatóan nem heves – zivatar.

Szerdához hasonlóan csütörtökön is elsőfokú a hőség miatti figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a másodfok Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, míg a legmagasabb, piros szintű Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében érvényes. Zivatarokra a középső országrészben, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves és Csongrád-Csanád vármegyében figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Egy ciklon örvénylik felettünk és okoz kellemetlen tüneteket. Okozhat görcsöket, migrénes fejfájást és vérnyomás ingadozást.

A légnyomás emelkedik.