Az Alföld déli részén továbbra is piros figyelmeztetés érvényes a hőség miatt

2024. július. 18 11:56

Még mindig hőség sújtja az országot, bár a harmadfokú figyelmeztetés már egyre kisebb területre terjed ki. De az ország napi középhőmérsékletre így is mindenhol 25 fok felett alakul.

Csütörtökön az Északi-középhegységben és a Dunántúl nyugati részein 27 fok alatt, másutt felette alakul a napi középhőmérséklet, a Dél-Alföldön továbbra is lehetnek 29 fok feletti középértékek. A déli óráktól kezdődően a középső országrészben alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket erős, viharos (~50-70 km/h) széllökés és kisméretű jég kísérhet. Helyenként felhőszakadás (> 25-30 mm) is előfordulhat. 

Elsőfokú a hőség miatti figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a másodfok Tolna, Baranya, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, míg a legmagasabb, piros szintű Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében érvényes. Zivatarokra a középső országrészben, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegyében figyelmeztetnek. Felhőszakadás is előfordulhat Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun és Nógrád vármegyében.

 

Pénteken az Északi-középhegységben és a Nyírségben 27 fok alatt, másutt többnyire felette alakulhat a napi középhőmérséklet, 29 foknál magasabb középérték a Dél-Alföldön is kisebb területen valószínű. A nyugati, délnyugati megyékben, de ott is csak kevés helyen alakulhat ki zivatar.

Pénteken elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet magas középhőmérséklet miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Nógrád vármegyére, míg a másodfokú figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyére, a harmadfokú pedig Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegyére vonatkozik. Zivatar előfurdulására is figyelmeztetnek nyugaton, Vas, Zala, Somogy és Baranya vármegyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Napokig nem kell fronthatástól tartani. A kiadós eső országszerte alacsony - közepes szintre mérsékelte a pollenterhelést.

A légnyomás nem változik.