Ismét rendkívül hideg volt a Bükk-fennsíkon

2024. július. 30 20:11

A hétfőinél is alacsonyabbra süllyedt hajnalban a hőmérséklet a Mohos-töbörben, -5,9 fokot mértek kedden.

Ahogyan hétfőn itt írtunk róla, a Bükk-fennsíkon nagyot zuhanva a hőmérséklet, végül hajnalban -3,7 foknál állt meg. Kedden hajnalban még tovább csökkent a hőmérséklet, egészen -5,9 fokig, számolt be róla a Miskolci Egyetem kutatócsapata Facebook bejegyzésében. Ez az érték mindössze 3 tizeddel marad el a mérések kezdete óta mért legalacsonyabb hőmérséklettől. A vasárnap átvonult front után az egész országban felfrissültek a reggelek, a nyugodt, száraz, hűvösebb levegő pedig kedvezett a rekordközeli fagy kialakulásának. A minimum ismét 5:30-kor állt be. A nyári fagyok ugyan nem szokatlanok a töbrök alján, jól jelzi az a tény, hogy a keddi már a kilencedik fagyos nap volt ezen a nyáron, ez az érték azonban nem túl gyakori. A szomszédos Vörösmeteor-töbör mérőállomása is fagypont alatti, -2,8 °C-os minimumot mért.

De mi is az a töbör, és miért van ott ilyen hideg?

A töbrök különleges, a környezetüknél jóval hidegebb mikroklímával rendelkező, tál alakú, homorú mélyedések. Sajátos jellemzőik miatt ezek a mérési értékek nem tekinthetők rekordnak, a környezet éghajlati viszonyait, változásait nem reprezentálják, így az érdekességen kívül egyéb éghajlati következtetéseket nem érdemes belőle levonni. A töbrök mikroklímáját a domborzat, a tengerszint feletti magasság, az adott töbör geometriai, geomorfológiai jellemzői, a növényzet és a külső időjárási körülmények együttesen adják. Ha ideálisak a feltételek, a mélyedések alján megülő levegő nyugalomba kerül, stabilizálódik és úgynevezett inverzió alakul ki, azaz a legalsó, felszín közeli rétegben hűvösebb a levegő, mint a felette lévőben.

A mélyedések alja egészen szélsőséges hőmérsékleteket is képes produkálni, akár több tíz fokos különbségek is kialakulhatnak. A Közép-Európában mért eddigi legalacsonyabb hőmérséklet (-52 °C) is egy ilyenhez köthető, amelyet Ausztriában regisztráltak. Magyarországon a Bükk-fennsíkon található Mohos- és Vörösmeteor-töbör a leghíresebb, amelyek mikroklímája egymástól is eltér, hiszen például a szélvédettségük sem ugyanolyan mértékű. A 822 méteres magasságban fekvő Mohos-töbörben 2022 nyarán kezdődtek a mérések a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének jóvoltából, míg a 755 méteres magasságban elhelyezkedő Vörösmeteor-töbörben már több ponton folyik a mérés egy másik kutatócsoport által.

A hajnali -5,9 fok szélsőségességét jól mutatja, hogy a HungaroMet mérőállomásain a mai legalacsonyabb minimumok több mint tíz fokkal haladták meg a töbör hőmérsékletét. A legalacsonyabb minimumot egyébként Zabarban mérték, 5,8 fokot, amely rekordfrissítés, ugyanis pontosan ennyit mértek 1940-ben Salgótarjában is, így mostantól ketten osztoznak a nap legalacsonyabb minimumrekordja címen, tudósított a HungaroMet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.