Terjeszkedik és erősödik a forróság, figyelmeztetnek

2024. augusztus. 12 11:26

Fokozódik a hőség, a középhőmérséklet egyre nagyobb területen haladja meg a 25 fokot, kedden az alföldi régióban már a 29-et is elérheti. Hétfőn még csak másod-, kedden már harmadfokú figyelmeztetés érvényes.

Hétfőn és kedden is alapvetően az ország északi, északkeleti negyedét leszámítva 25 fok vagy afelett, míg főként a középső és a déli országrészben 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. 

A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki magas középhőmérséklet miatt hétfőre Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala és Békés vármegyére, míg másodfokú figyelmeztetés érvényes a déli területeken: Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében.

A Dél-Alföldön kedden már elérheti a 29 fokot is az átlaghőmérséklet. Továbbá keddre virradóan a Dunántúl északnyugati, majd napközben már az északi országrészben is kialakulhat néhol zivatar, délután főként a hegyekben. Zivatarok környezetében előfordulhat viharos széllökés, általában 60-75 km/h, de kis eséllyel akár a 75 km/h-t is meghaladhatja. Felhőszakadásszerű csapadék (15-25 mm, de esetleg 25 mm-nél több is), illetve jellemzően 2 cm alatti jég (de nem lehet kizárni a 2 cm felettit sem) is előfordulhat.

A hőség fokozódik, harmadfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt kedden Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében, másodfokú Somogy, Tolna, Baranya és Békés vármegyében, míg elsőfokú Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyében.

Északon a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt került kiadásra az elsőfokú figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Napokig nem kell fronthatástól tartani. A kiadós eső országszerte alacsony - közepes szintre mérsékelte a pollenterhelést.

A légnyomás nem változik.