A hőség mellett zivatarokra is figyelmeztetnek

2024. augusztus. 13 10:43

A fokozódó hőség mellett itt-ott megjelenhetnek a zivatarok is, de összességében nem sok helyen kell csapadékra számítani. Szerdára az ország nagy részén 27 fok fölé emelkedik a napi középhőmérséklet.

Kedden az ország északi felében 25 fok környékén vagy kicsivel felette, míg a középső és a déli országrészben 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, a Dél-Alföldön már elérheti a 29 fokot is az átlaghőmérséklet. A Dunántúl nyugati és északi részein néhol fordulhat elő zivatar, de az Északi-középhegység nyugati felében sem lehet teljesen kizárni a kialakulásukat. Éjszaka az északnyugati zivataros gócok lecsengését követően a nyugati, délnyugati határra sodródhat be kis eséllyel zivatar. Zivatarok környezetében előfordulhat erős, esetleg viharos széllökés (ált. 50-70 km/h), felhőszakadás-szerű csapadék (15-25 mm, lokálisan esetleg > 30 mm), jégeső (jellemzően < 2 cm).

Harmadfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet magas középhőmérséklet miatt kedden Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére, másodfokút Somogy, Tolna, Baranya és Békés vármegyére, míg elsőfokút Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyére.

Északon a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt került kiadásra az elsőfokú figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém, Nógrád és Heves vármegyére.

Szerdán a maihoz képest még nagyobb területen várható 27 fok körüli, vagy afeletti napi középhőmérséklet. 25 fokos napi közép leginkább északkeleten és északnyugaton helyenként várható, míg 29 fokos átlaghőmérséklet továbbra is a Dél-Alföldön valószínű. Napközben leginkább a Nyugat-Dunántúlon és délnyugaton, majd az estébe hajlóan már a Dél-Alföld területén is előfordulhatnak zivatarok. Napközben a zivatarokat viharos széllökés (ált. 60-80 km/h), felhőszakadás-szerű csapadék (15-25 mm, lokálisan esetleg > 30 mm), jégeső (jellemzően < 2 cm) kísérheti. Az esti dél-alföldi gócok hevesek lehetnek, arrafelé helyenként erősen viharos (>90-100 km/h) széllökések, felhőszakadás (>20-30 mm), és nagyobb szemű (>3-4 cm) jégszemek is előfordulhatnak.

Szerdán szintén harmadfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére, másodfokú Somogy, Tolna, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyére, míg elsőfokú Vas, Zala, Nógrád, Heves, és Hajdú-Bihar vármegyére.

A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés van Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Napokig nem kell fronthatástól tartani. A kiadós eső országszerte alacsony - közepes szintre mérsékelte a pollenterhelést.

A légnyomás nem változik.