A forróság mellett zivatarokra is figyelmeztetnek

2024. augusztus. 19 11:16

Hétfőn még kitart a forróság az Alföldön, miközben egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Kedden több helyen akár felhőszakadással jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat.

Hétfőn napközben elvétve fordulhat elő dörgés, villámlás, estétől elsősorban a Dunántúlon alakulhat ki kevés helyen zivatar. A zivatarokat viharos (60-80 km/h) széllökés, intenzív csapadék, illetve jégeső (< 1-2 cm) kísérheti. Az ország északnyugati felén 25 fok körüli, a délkeleti felén továbbra is 27 fok körüli vagy feletti, Békésben 29 fokot elérő napi középhőmérsékletre számíthatunk. 

Hétfőn zivatarok veszélyére Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád vármegye kivételével elsőfokú figyelmeztetés érvényes. 

Magas középhőmérséklet miatt Békés vármegyében még harmadfokú, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Baranya vármegyében másodfokú, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegye kivételével a többi vármegyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn.

Kedden délutántól legnagyobb eséllyel az ország északnyugati felén – főként a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, Pest megyében, valamint az Északi-középhegység nyugati részén – lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához. Akár intenzívebb, egymást követő zivatarok is kialakulhatnak, melyeket a viharos széllökés mellett nagyobb méretű (ált. 1-3 cm, egy-egy helyen 3 cm-t meghaladó) jégeső, valamint felhőszakadás (ált. 30-50 mm) kísérheti. Kiemelten a Dunántúli-középhegység középső részén 50 mm-t meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat, amely arrafelé villámárvíz kialakulását eredményezheti. A késő esti óráktól fokozatosan csökken a zivatarhajlam.

Keddre némileg csillapodik a forróság, de az ország északnyugati harmadát kivéve még 25 fok felett, főleg a Dél-Alföldön 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet értéke.

A HungaroMet másodfokú figyelmeztetést adott ki felhőszakadás miatt Veszprém vármegyére, elsőfokút pedig Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Pest, Nógrád és Heves vármegyére. A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú a figyelmeztetés Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegye kivételével az egész ország területén.

Magas középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés került kiadásra Hajdú-Bihar, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegyére, míg elsőfokú érvényes Somogy, Tolna, Baranya, Fejér, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. 

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Napokig nem kell fronthatástól tartani. A kiadós eső országszerte alacsony - közepes szintre mérsékelte a pollenterhelést.

A légnyomás nem változik.