Hőségriasztással kezdődik az ősz

2024. augusztus. 30 12:20

Az országos tisztifőorvos jövő hét csütörtökig meghosszabbította a másodfokú hőségriasztást. Kánikulával indul az ősz.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján

a 2024. augusztus 24-én (szombat) 00.00 órától kiadott hőségriasztást 2024. szeptember 05. (csütörtök) 24.00 óráig meghosszabbítja

az ország egész területére vonatkozóan. Továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben. Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberben is kitartott a hőség. Fontos, hogy a továbbiakban is megtegyük a tartós melegben szükséges óvintézkedéseke, írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Másodfokú hőségriasztás esetén három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot a napi középhőmérséklet. Az éjszakák még mindig nem tudnak felfrissülést hozni mindenhol, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy augusztus 29-én ismét megdőlt a napi legmagasabb minimum rekordja Budapest Lágymányos állomáson. Az új rekord nem csak fővárosi, de országos rekord is. Mindössze 23,9 fokig csökkent a hőmérséklet, amely öt tizeddel magasabb a korábbi, Széchenyi-hegyen mért budapesti rekordnál (1992., 23,4 fok), és egy tizeddel töb, mint a 2003-ban, Pécs Árpádtetőn mért 23,8 fokos országos rekord – számolt be az eredményről a HungaroMet.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Napokig nem kell fronthatástól tartani. A kiadós eső országszerte alacsony - közepes szintre mérsékelte a pollenterhelést.

A légnyomás nem változik.