Nézd élőben egy műhold fellövését

2024. szeptember. 03 15:41

Helyi idő szerint szeptember 4-én hajnalban fog pályára állni a Copernicus Sentinel-2C műhold, melyet most élőben is követni lehet az Európai Űrügynökség jóvoltából.

A műholdcsalád

A Copernicus Sentinel-2C szerda hajnalban hagyja el a földi légkört, a felbocsátás pillanatait pedig élőben közvetíti majd az Európai Űrügynökség (ESA) az interneten. Helyi idő szerint 3:30-kor kezdődik a közvetítés, a tervek szerint a kilövés 3:50-re várható. A felbocsátásra Francia Guyanában, Kourouban kerül sor, Európa űrkikötőjében.

A Copernicus Sentinel-2 műholdcsalád küldetése, hogy nagy felbontású képeket készítsen, megfigyelve a szárazföldet, a tengereket, óceánokat és a légkört. A projekt két azonos műhold együttesén alapul, amelyek ugyanazon a – napszinkron – pályán, de egymással 180°-os szöget bezárva keringenek: ezek a Sentinel-2A és a Sentinel-2B. Közösen ötévente éppen lefedik a Föld összes szárazföldi és partmenti vízi területét.

A műholdak mindegyike nagy felbontású, multispektrális szenzorokat hordoz, amelyek az elektromágneses spektrum látható, közeli infravörös és rövidhullámú infravörös tartományában állítanak elő képeket. 786 km-es magasságból egy 290 km széles sávban biztosítanak folyamatos felvételeket 10 m, 20 m és 60 m felbontással. Tíz naponta érnek ugyanazon célpont fölé, azaz két tag esetén ez azt jelenti, hogy öt naponta készül friss felvétel egy adott objektumról.

A műholdakat eredetileg hét éves életciklusra tervezték, de akár néhány évvel hosszabb ideig is működőképesek maradnak. A páros első tagját még 2015-ben, míg a másodikat 2017-ben bocsátották fel. A Sentinel-2C a harmadik tagja lesz a Sentinel-2 sorozatnak. Miután pályára állították, leváltja elődjét, a kilenc éve dolgozó, s most nyugdíjba vonuló Sentinel-2A-t. Később a Sentinel-2D a Sentinel-2B-t váltja majd.

A Sentinel-2C és a Vega hordozórakéta látványterve | Forrás: ESA – J. Huart

A hordozórakéta

A Sentinel-2C-t egy Vega hordozórakéta repíti majd az űrbe, amely az első teljes egészében az ESA által kezelt rakéta volt. Feladata kifejezetten az, hogy kis műholdakat segítsen alacsony Föld körüli pályára. Az Avio által tervezett rakétát, az Arianespace üzemelteti. Működése négy szakaszból áll, az első hármat szilárd hajtóanyagú motorok hajtják, az utolsó pedig folyékony meghajtást használ.

A Vega bemutatkozó repülésére még 2012 februárjában került sor, holnap pedig utolsó útjára indul. Összesen – beleértve ezt az utolsót is – 22 műhold felbocsátása fűződik a nevéhez, többek között a Sentinel-2A és 2B is, de több mint 100 küldetést teljesített az űrben több tucat európai intézménynek és más ügyfélnek a világ minden táján. A jövőben a továbbfejlesztett Vega-C váltja majd.

Az élő közvetítést az ESA WebTV-n lehet majd követni szeptember 4-én 3:30 és 5:07 között.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Ma még a ciklon az utolsókat rúgja. Hatását azonban még intenzíven érezteti.
Az elmúlt időszakban az elhúzódó csúcsidőszak során nagy mennyiségű pollen halmozódott fel az otthonokban. A gyors időjárásváltozás következményeként most kültéren jellemzően alacsonyabb a pollenkoncentráció, mint a belterekben. Javasolt az alapos mosás, takarítás.

A légnyomás emelkedik.