Az elmúlt 124 év legmelegebb nyara

2024. szeptember. 13 17:40

Szokatlanul hosszú hőhullámokkal és rekordokkal teli, aszályos nyáron vagyunk túl. Amilyen forró volt, olyan hirtelen jött a vége, egy héttel a kánikula után tartós eső és alig 10 fokos hőmérséklet köszöntött ránk.

Bár még csak néhány napja volt, hogy magunk mögött hagytuk a kánikulát, olyan, mintha már hónapok teltek volna el. A novembert idéző hétvégi 10 fok körüli maximumok, az eső és a viharos szél feledteti velünk, hogy egy héttel ezelőtt még strandidő volt. De emlékezzünk vissza egy kicsit a nemrég véget ért nyárra, amely 1901 óta a legmelegebb volt a HungaroMet mérései alapján. Az évszakos középhőmérséklet 23,5 fok volt, amely 2,7 fokkal haladta meg az 1991-2020-as periódus átlagát. Soha nem látott hosszúságú hőhullámok, aszály és megannyi hőmérsékleti rekord is jellemezte 2024 nyarát.

A hőmérséklet többször is 40 fok fölé emelkedett és sokszor hajnalban sem csökkent 20 fok alá, így a napi középhőmérsékletek is gyakran haladták meg a 25 fokot. Emiatt ezen a nyáron nem volt ritka a hőségriasztás sem. Mindhárom hónap bekerült a legmelegebbek közé, június még csak az ötödik, de július az első, augusztus pedig csak egy hajszállal lett a második legmelegebb az adott hónapok listáján. 

A csapadékviszonyokat tekintve, június az átlagosnál csapadékosabban indult, július és augusztus viszont sokkal szárazabb volt, mindkét hónap az első tíz legszárazabb között van. Így összességében a nyár vége igen aszályos lett, amelyet a mostani tartós esőzés szüntethet meg, ahogyan azt a nyugati országrészben már meg is tette.

A HungaroMet Facebook oldalán is beszámolt a nyár időjárásáról.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.