Európa felé hurrikán közelít

2024. október. 07 18:41

Az Atlanti-térségben három hurrikán örvénylik jelenleg, melyek közül az egyik éppen Európa felé tart. Legyengülve, poszttrópusi ciklonként éri majd el kontinensünket, frontja pedig hazánkba is megérkezik majd.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Floridában ismét hurrikánveszély van, hiszen alig több, mint egy héttel Helene után, máris itt van Milton, amely hétfőre trópusi viharból hurrikánná erősödött, jelenleg pedig már 4-es kategóriába sorolható. Az előrejelzések szerint a hét közepén érhet partot, akár 5-ös erősségű hurrikánként. Az evakuálás és a felkészülés már javában zajlik a félszigeten. 

De az Atlanti-óceán térségében Miltonon kívül még másik két hurrikán is örvénylik. Leslie az óceán közepén, a lakott szigetektől messze jár, s a következő napokban trópusi viharrá gyengül majd. Kirk pedig ezekben a percekben lép át a mérsékelt övbe, s válik poszttrópusi ciklonná, amely éppen Európa felé tart. Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont legfrissebb előrejelzése szerint középpontja szerdán este, csütörtök hajnalban éri el kontinensünket, Spanyolország mellett éppen elhaladva a Vizcayai-öblön át a francia partoknál. Ott a széllökések meghaladhatják a 100-120 km/h-t, és nagy mennyiségű csapadék is hullhat rövid időn belül.

Hatása azonban nem csak Európa nyugati részén lesz érezhető, hullámzó frontja ugyanis hozzánk is megérkezik csütörtökön, erős, helyenként viharos széllel és csapadékkal.

A Nemzeti Hurrikánközpont előrejelzése Kirk várható útvonaláról. | Forrás: NOAA

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Szerdán érkezik a következő front. Addig nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.