100 fokos hőmérsékletkülönbség a Milton hurrikánban

2024. október. 14 10:12

Műholdas felvételen látható a Milton hurrikán hőmérséklet képe, még mielőtt partot ért volna Floridában. Jelentős hőmérsékletkülönbség alakult ki a hurrikán teteje és a tengerfelszín között.

A Copernicus Sentinel-3A műhold készítette azt a felvételt, amely a Milton hurrikán tetején mérhető hőmérsékletet ábrázolja, miközben éppen Florida felé halad a Mexikói-öbölben 2024. október 9-én. A vihar ezt követően ért partot, s hatalmas pusztítást végzett, addigra 3-as erősségű hurrikánná gyengülve.

A kép szerint a hurrikán közepének tetején nagyjából -75 fok, míg a felhőörvény szélén -25 fok volt, ezzel szemben a tenger és szárazföld feletti hőmérséklet majdnem száz fokkal magasabban, 25 fok körül alakult.

A hurrikánok a természet azon erői közé tartoznak, amelyeket csak műholdak segítségével követhetünk nyomon. A képek naprakész információkkal segítenek a hatóságoknak is, hogy tudják, mikor kell óvintézkedéseket tenni. A műholdak információkat szolgáltatnak a vihar kiterjedéséről, a szél sebességéről és útjáról, valamint olyan kulcsfontosságú jellemzőkről, mint a felhővastagság, a hőmérséklet, valamint a víz- és jégtartalom. A Sentinel-3 a tenger és szárazföld felett kilenc spektrális sávban méri a Föld felszínéről kisugárzó energiát.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kedden érkezik a következő front a magasabb rétegekben. MA átmenetileg nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás csökken.