Közvetlen közelről tanulmányoznák a Föld felé száguldó aszteroidát

2024. október. 17 19:39

Az Európai Űrügynökség megtette az első lépést, hogy elindíthassa a Ramses-küldetést, amely közvetlen közelről tanulmányozná az Apophis aszteroidát 2029-ben.

2029. április 13-án a 375 méter átmérőjű Apophis aszteroida mindössze 32 000 km-re fog elhaladni a Föld felszínétől – ez kevesebb, mint a Föld és a Hold közötti távolság egytizede. Ez a rendkívül ritka természeti jelenség az egész világ figyelmét felkelti, és egyedülálló lehetőséget kínál a tudományos kutatásokra és a bolygóvédelmi vizsgálatokra.
Az elhaladás során erős árapály-erők hatnak majd az aszteroidára, és valószínűleg új anyagokat is feltárhatnának a felszín alól. Egy Apophis közelében elhelyezkedő űrszonda megfigyelhetné ezeket a változásokat, és rengeteg információval szolgálhatna a tudósok számára az aszteroida összetételéről és szerkezetéről, valamint arról, hogyan reagál a külső erőkre. Ezeket a tulajdonságokat meg kell értenünk, ha valaha szükség lenne egy Föld felé tartó, veszélyes aszteroida eltérítésére.

Az ESA (Európai Űrügynökség) egy ilyen missziót készül javasolni a 2025-ös Miniszteri Tanács ülésén, ami a bolygóvédelmi program következő küldetése lehetne. Az űrszonda a tervek szerint az ESA első aszteroida-küldetésének, a Hera névre keresztelt, és 2024. október 7-én sikeresen elindult űrszondájának módosított változata lesz. A Rapid Apophis Mission for Space Safety (Ramses) néven emlegetett küldetésnek 2028 elején kell elindulnia, hogy időben megérkezzen az Apophishoz, és tanulmányozhassa, ahogy elhalad a Föld mellett. Ennek érdekében az ESA tagállamai már 2024 júliusában jóváhagyták a meglévő források felhasználását a küldetés előkészítő szakaszának megkezdésére. Ez a munka biztosítja, hogy ha a Ramses küldetés 2025-ben teljes támogatást kap, akkor annak megvalósítása lehetséges legyen a nagyon szoros ütemterven belül.

2024. október 17-én, csütörtökön, az ESA főigazgatója, Josef Aschbacher, valamint az OHB Italia ügyvezető igazgatója, Roberto Aceti aláírtak egy 63 millió eurós szerződést a Milánóban tartott Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson (IAC), amely lehetővé teszi a munka megkezdését. Az összeget a nehezebben, vagy hosszabb átfutási idő alatt beszerezhető berendezésekre, valamint az űrszonda végleges tervezésének befejezésére használják fel, figyelembe véve a jelenleg tárgyalás alatt álló nemzetközi együttműködési lehetőségeket is.

„Azzal, hogy a Hera küldetést időben és a költségvetésben tervezett kereteken belül elindítottuk, bebizonyítottuk, hogy az ESA és a projektben résztvevő partnerei képesek megfelelni az aszteroida-küldetés által támasztott kihívásoknak. A Ramses-szel még magasabbra tesszük a lécet, ezért most kell cselekednünk, hogy biztosíthassuk, hogy ha a tagállamok 2025-ben úgy döntenek, hogy támogatják a küldetést, akkor képesek legyünk gyorsan elindulni, és időben elérni az Apophist.” – mondja Paolo Martino, az ESA munkatársa.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem történik jelentős változás időjárásunkban. Jövő hét közepéig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.