Mutatjuk, hol lehet a felhők mellett látni a meteorzáport

2017. október. 20 16:08

Az Orionida meteorzáporról köztudott, hogy a legfényesebb és a leggyorsabb az egész évben. A meteorhullás több hétig is el szokott tartani, de ezen a hétvégén éri el csúcspontját.

Az Orionidák meteorzápor eléri a csúcspontját ezen a hétvégén. Főleg a hétvége első felében gyönyörködhetünk a csillaghullásban. A sok felhő és a köd azonban megnehezíti a jelenség megfigyelését.

A hullócsillageső maximuma október 21-re esik, ami azt jelenti, hogy éjfél és napkelte között akár 15-20 darabot is elcsíphetnek óránként. A szerencsések viszont már péntek este is kiszúrhatnak néhányat, az Orionidák egyes meteorjai ugyanis megérkeztek, és október 2-től egészen november 7-ig érdemes miattuk kémlelni az eget. A legjobb, ha az Orion csillagkép irányába néztek majd (hajnalban ez déli irányban lesz található), a legtöbb ugyanis ezen a ponton szeli át az égboltot.
Ez a meteorraj a Halley üstökös által hagyott törmeléknek köszönhető. A Föld ugyanis belesodródik az üstökös nyomában maradt hulladékba. Az Orionidák 80 meteort produkálnak óránként, bár idén kicsit ennél kevesebbre van kilátás. A csillagkép nyugati széléből érkeznek a meteoritok.

Ebben az évben épp ilyenkor a Holdfázis első negyedében vagyunk. Emiatt kevesebb a fényszennyezés. de azért érdemes a városokból kisebb fényszennyezésű területekről szemlélni a meteorshowt.

A felhők viszont annál nagyobb nehézséget jelentenek.

Péntekről szombatra virradó éjszaka lesz időjárási szempontból még a legkedvezőbb. Az este a nyugati és északkeleti területeken makacsul megmaradt ködfoltokat leszámítva derült idővel indul, aztán északnyugat felől egyre nagyobb területen árad szét a köd az országban. hajnalra, már országszerte felhős, ködös időre van kilátás. A megfigyelésre inkább az éjszaka első fele lesz alkalmas.

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka hazánk nagy részén borult lesz az ég. Kevéssé felhős területek csak Bács-Kiskun, Baranya és Somogy megyében lehetnek.

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka országszerte borult idő várható, így egyáltalán nem lehet az égen hullócsillagokat látni.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás