Nagyon gyorsan tenni kell az éghajlatváltozás ellen

2017. november. 18 14:22

A Bonnban megtartott ENSZ éghajlat-változási konferencián többen is hangoztatták, hogy minél hamarabb komoly lépéseket kell tenni a globális felmelegedés megállítására.

A Bonni ENSZ éghajlat-változási konferenciáján a Fidzsi Köztársaság elnöke és miniszterelnöke, Frank Bainimarama felszólította a kormányokat, hogy gyors fejleményeket érjenek el. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében a Párizsi egyezmény szabálykönyvét minél előbb véglegesítsék.

A világ minden tájáról, mintegy 25 állam- és kormányfői érkeztek Bonnba az ENSZ éghajlat-változási konferenciájának csúcstalálkozójára, amely pénteken ér véget.

Frank Bainimarama, a Fidzsi-szigetek zászlós hajója a Bonni klímakonferencia-helyszínen kijelentette: “Mindannyiunk közös érdeke az üvegházhatású gázok koncentrációjának csökkentésére a légkörben. Ez az emberiség küldetése. Szimbolikus az utazás, amelyet mindannyiunknak együtt kell véghezvinnünk.”

Ez az első alkalom, hogy egy kis sziget fejlődő állama vezeti az ENSZ klímaváltozási konferenciáját. Szintén a Fidzsi-szigetekről érkezett a 12 éves Timoci Naulusala, akit meghívtak Bonnba a Climate Week beszédértekezlet keretében.

A megnyitón megható és szenvedélyes volt felszólalása az éghajlatért. “A tenger lenyeli a falvakat, a tengerpartokat elmossa, a növények elpusztulnak. A kitelepített emberek, az elveszett szeretteiket siratók, az éhségtől és a szomjúságtól haldoklók szavai ezek. Katasztrofális, szomorú … de ez a valóság.
“Lehet, hogy sokan azt gondolják, hogy ez csak a kis nemzeteket érinti … de tévednek.”

A bonni klímacsúcs megnyitójának fő részét Frank-Walter Steinmeier német elnök zárta le. Németország a COP23 számára nagyvonalú pénzügyi és logisztikai támogatást nyújtott, valamint az ENSZ éghajlatváltozás titkárságának is.

“A Párizsi egyezmény csak akkor lesz valódi áttörés, ha a megállapodást tényleges cselekvés követi. Konstruktív, többoldalú munka az ENSZ égisze alatt, ez az egyetlen út “- mondta a német elnök.

Németország különleges szerepét hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár jelenléte a rendezvényen, aki bejelentette, hogy Németország megduplázza a fejlődő országoknak nyújtott, az éghajlatváltozással kapcsolatos finanszírozás összegét 2020-ig.

Az ENSZ vezetőjének felhívása

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres javasolta a Fidzsi-szigeteknek, hogy vállalják az elnökség szerepét – kulcsfontosságú feladat és nagyon szimbolikus, tekintettel az összes szigetország éghajlatváltozással szembeni kockázatára. Azt mondta, hogy amikor a múlt hónapban meglátogatta a felmelegedő világot érintő szigeteket – Antigua és Barbuda és Dominika – megdöbbentette a hurrikán okozta kár, amit látott arrafelé látott.

“A kis szigetállamok hangja, amelyek az éghajlatváltozás frontvonalában vannak, mindannyiunknak szól” – mondta.

“Az árvizek, tüzek, szélsőséges viharok és aszály nagy intenzitással és gyakorisággal növekednek. A széndioxid légköri mennyisége magasabb, mint 800 000 éve valaha volt.

Az éghajlatváltozás korunk meghatározó fenyegetése. A kötelességünk – egymás és a jövő nemzedékek számára – a jelenség megértése és a megoldás kialakítása. – Zárta szavait az ENSZ vezetője.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.