Jövő héten befagy a Balaton!

2018. február. 21 12:11

Rendkívül ritka jelenségnek lehetünk szemtanúi a következő héten. Azok után, hogy a tél legnagyobb részében a Balaton jégmentes volt, az időjárás különös fintoraként épp a tél utolsó napjaiban fagy be.

Talán a megfigyelések kezdete óta sem történt ilyen esemény, hogy a Balaton azok után fagyjon be, hogy egészen a tél utolsó napjáig jégmentes volt. Márpedig az a szibériai eredetű levegő, amely vasárnaptól zúdul Közép-Európára, néhány nap alatt jégbe zárja a magyar tengert.

Sokan már inkább a tavaszt várják, de a tél idén másként gondolja a dolgot. Az alábbi kép a február 28-ra várható maximumhőmérséklet rendkívüliségét szemléltetni. A lilával színezett területeken 90 %-nál is nagyobb az esélye, hogy az ilyenkor szokásos értékekhez képest extrém hideg lesz az idő. Extrém időjárási körülménynek azt tekintjük, amely 100 év alatt legfeljebb 5 alkalommal fordul elő. Az előrejelzés alapján tehát nagy az esélye annak, hogy az elmúlt 100 év leghidegebb február 28. napjai közé iratkozik fel az idei február utolsó napja.

Nem csak a Balaton, de az összes többi természetes állóvizünk is befagy a jövő héten. Várhatóan folyóinkon is jégzajlás indul meg, a lassabb folyású részeken szintén befagyhatnak a -10 fok körüli napi középhőmérséklet miatt. Jelentősebb enyhülésre március 3-tól számíthatunk.

kép forrása: weather.us

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.