Mutatjuk, hogy árasztja el térségünket a hideg levegő

2019. október. 24 15:57

A nyárias időjárásnak már csak néhány napja van hátra a Kárpát-medencében. Hamarosan markáns hidegfront söpör végig Európa nagy részén. Mutatjuk, mikor várható az érkezése.

Európa középső és keleti tájai felett jelenleg még nyugodt, csendes az időjárás, a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 10-14 fokkal melegebb. Hűvösebb, csapadékosabb időjárás csak a kontinens nyugati területein tapasztalható. A Földközi-tenger nyugati medencéje felett egy mediterrán ciklon örvénylik, amely komoly viharokat okoz Franciaország déli részén, valamint Olaszországban.

 

Vasárnap már látható (alábbi térkép) a jelentős átalakulás, hiszen kontinensünk északi tájait eléri a változás hozó hidegfront. A meleg levegő a mediterrán térségbe húzódik vissza. A front a hétfőre virradó éjszaka a Baltikum-Belgium tengely mentén húzódik várhatóan.

Kedd estére a hideg levegő elárasztja a Kárpát-medencét és Északkelet-Európát. Szerdára térségünkben a hőmérséklet az október végén szokásosnál 5-7 fokkal hidegebbre esik vissza. A csúcshőmérséklet a legtöbb helyen már a 10 fokot sem éri el. Ugyanakkor kontinensünk nyugati része fölé átmenetileg melegebb levegő áramlik majd.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.