Miért ilyen varázslatosak és festőiek a napkelték és napnyugták?

2021. szeptember. 05 8:39

Van valami különlegesen gyönyörű a napfelkeltékben, amikor egy új nap kezdődik, vagy amikor különleges színeivel búcsúzik a nap végén az égbolt.

De miért nyújtanak ilyen csodálatos látványt ezek a jelenségek? Mikor a legérdemesebb megcsodálni a színpompás égképet a nap elején és végén?

A pirosas és narancssárga színek napkeltekor és napnyugtánál a légkör fényszórásának köszönhetők. Napkeltekor és napnyugtakor a Nap a látóhatár közelében tartózkodik, így a napsugárzásnak hosszabb útvonalon, egy vastagabb légrétegen kell áthaladnia a földre, mint napközben. Így több légrészecskén szóródik a látható fény. A kisebb hullámhosszú kék és lila fény könnyebben szóródik és a fénynyalábból csak a hosszabb hullámhosszú narancs és piros nyalábok maradnak meg és jutnak el a szemünkbe.

Ehhez kapcsolódnak szólás mondások, népi megfigyelések: “Vörös az ég alja, alighanem szél lesz.” Vörös lehet még az ég alja akkor is, ha a magas nyomású rendszerben por és homok esett csapdába. Ha este látjuk vörösnek az eget, akkor valószínűleg a magas nyomás felénk közelít nyugat felől. Ha reggel vöröses a pirkadat, akkor nagy valószínűséggel a magas nyomás már kelet felé távozott. Ilyenkor érdemes korán felkelni és elkészíteni a leglenyűgözőbb fotókat.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Változékony időjárásra számíthatunk, a Nyugat-Dunántúlon hidegfronti, másutt melegfronti hatással. A frontérzékenyek szervezetét megviselheti ez az időjárási helyzet. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás emelkedik.