Több szót is képesek megérteni az ember gondozásában élő csimpánzok

2023. február. 11 20:22

Egy csimpánz-rehabilitációs központ munkatársai megfigyelték, hogy a több évtizede náluk élő csimpánzok a sűrűn hallott szavakat pontosan értik.

A csimpánzok agyának szerkezete meglepően hasonlít az emberéhez. Képesek értelmesen gondolkodni, én-tudattal rendelkeznek, az emberhez hasonló vagy akár ugyanolyan szinten éreznek örömöt, szomorúságot, aggodalmat és kétségbeesést, de jellegzetes náluk az ölelés, csókolás, hátba veregetés, csiklandozás is – írja a Jane Goodall Intézet Magyarország.

A Chimpanzee Sanctuary Northwest csimpánz-rehabilitációs központ munkatársai megfigyelték, hogy a hosszú ideje, több évtizede gondozásukban élő csimpánzok bizonyos szinten értik a beszélt angol nyelvet: több, a mindennapok során praktikusan használt angol szót, ezekből alkotott egyszerűbb mondatokat is képesek értelmezni. Mindannyian tudják a saját nevüket, melyre reagálnak is: a gondozók a nevük kimondásával fel tudják hívni a figyelmüket. Elmondhatják nekik, hogy ki következik az ételosztás során, ami megnyugtatja a türelmetlenkedőt. Megkérhetik őket, hogy menjenek át egy másik szobába, vagy ha az ajtót például éppen egy takaró miatt nem tudják becsukni, szólhatnak nekik, hogy vegyék el azt az ajtó útjából – és sok esetben meg is teszik ezt a szívességet. Ezekben a helyzetekben megmutatkozik személyiségük, saját akaratuk is, ugyanis nem mindig fogadnak szót: dönthetnek úgy, hogy nem teljesítik a kérést, mégis tisztában vannak annak jelentésével.

További érdekesség, hogy akaratuk, igényeik kifejezésére ezek az egyes csimpánz egyedek saját jelzéseiket szisztematikusan használják gondozóik felé: például a Foxie nevű csimpánz rendszeresen kölcsön adja a játékbabáját, amit egy jellegzetes fújtatással kér vissza.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás