Az Egyesült Államok ellentmondásos geomérnöki tevékenységet fontolgat

2023. november. 20 21:02

Az USA egy vitatott eszközzel próbál fellépni a globális felmelegedés ellen. Ez a Solar Radiation Management (SRM), amely a napfény kis részének visszatükrözését jelenti az űrbe.

A közzétett jelentésben a Fehér Ház kijelentette, hogy köz- vagy magáncégek végezhetnek olyan tevékenységeket, mint például az aeroszolok befecskendezése és a tengeri felhők fényesítése, hogy ezáltal több napfény verődjön vissza az űrbe. A dokumentum szerint a Biden-adminisztráció számba vette az olyan eszközökkel kapcsolatos kutatások iránti növekvő érdeklődést és befektetéseket, mint az SRM.

Sok tudós aggodalmának adott hangot az SRM-ből származó magas környezeti, társadalmi és geopolitikai kockázatok miatt. A jelentést az Egyesült Állomok Nemzeti Óceán-, és Légkör Megfigyelési Hatóságával (NOAA) és más fontos amerikai szövetségi ügynökségek együttműködésével dolgozták ki.

A Fehér Ház jelentése olyan kutatásra szólított fel, amely lehetővé teszi az eszköz lehetséges kockázataival és előnyeivel kapcsolatos megalapozottabb döntéseket az éghajlatpolitika részeként, így elősegíti a lehetséges károk mérséklését és az alkalmazkodást.

A Biden-kormányzat azonban nem változtatott politikai álláspontján. A jelentés szerint a kormány továbbra is a kibocsátás csökkentésére, a rugalmasság növelésére, a környezeti igazságosság előmozdítására és az energiabiztonság elérésére fog összpontosítani.

Az SRM új tudományos dimenziói folyamatos földi, légi és űrbeli megfigyeléseket, valamint az SRM megközelítések és forgatókönyvek globális modellezésének javítását foglalják magukban. Segíthetnek az SRM-hez kapcsolódó fizikai folyamatok és eredmények megértésében.

Lehetséges napsugárzás módosító lehetőségek, forrás: NOAA

Laboratóriumi kutatásokat és a szabadtéri kísérleteket végeznek. Megtervezik a globális vagy regionális SRM eszközök telepítési helyeit. Az SRM technológiára forgatókönyveket dolgoznak ki. Az Egyesült Államok kormánya már most is részt vesz a modellezésben, mérésekben és monitorozásban, valamint laboratóriumi kutatásokban.

A Fehér Ház az SRM társadalmi-gazdasági előnyeinek és kockázatainak felmérését kérte. “A kulturális, erkölcsi és etikai megfontolásokat gyakran figyelmen kívül hagyják a modellalapú értékelések során, és ugyanolyan, ha nem fontosabbak lehetnek a különböző közösségek számára” – olvasható a jelentésben.

A jelentés emellett kiemelte az SRM hiányosságait és lehetséges kockázatait. Ide tartoznak a csapadékmintázatok lehetséges változásai, a sztratoszféra hőmérsékletének változásai, az ózon mennyisége, a tengerszint emelkedése, az óceánok savasodása, a mezőgazdasági termelékenység megváltozása, a szárazföldi növényzet, a korallzátonyok, a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák reakciói.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.