A fenntarthatóság és a turizmus összeegyeztethető hosszú távon?

2023. szeptember. 07 15:15

Ha valódi társadalmi fenntarthatóságot akarunk elérni, ami a gazdasági és környezeti fenntarthatóságot is vezérli, akkor a turizmus irányításának fejlődnie kell.

Ha a fenntarthatóságra fókuszálunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy fenntarthatóvá kell tenni azt, ami nem úgy lett kialakítva (desztináció, üdülőhely, közlekedési mód stb.). A szabványoknak, törvényeknek vagy tanúsítványoknak való megfelelés helyett meg kell változtatnunk a környezettel való kapcsolatunkat, hogy fenntarthatóak legyünk, ahelyett, hogy annak látszódnánk.

Ha egy kifejezést ilyen gyakran használnak, a jelentése hajlamos felhígulni. Valójában ebben az esetben a fenntartható turizmus kifejezést egyre inkább felváltja a regeneratív turizmus.

A fenntarthatóság nem minden szempontjával foglalkoznak egyforma hangsúllyal. A gazdasági fenntarthatóságot magától értetődőnek tekintik, a környezeti fenntarthatóságot pedig azonnal figyelembe veszik, míg a társadalmi fenntarthatóságot háttérbe szorítják. Ha valódi társadalmi fenntarthatóságot akarunk elérni, ami a gazdasági és környezeti fenntarthatóságot is vezérli, akkor a turizmus irányításának fejlődnie kell.

A világjárvány előtt és a járvány utáni időszakban a turizmus fenntarthatóságával kapcsolatos hírek jelentek meg a médiában. Ismét elterjedt a turizmussal kapcsolatos negatív attitűd, bár a valóságban ezek nem a turizmus ellen irányulnak, hanem bizonyos turizmusfejlesztési modellek ellen, egy bizonyos kormányzás terméke, ahol fontos megnézni, hogy ki és hogyan hoz döntéseket.

Több mint egyszeri jelenség, a tömegturizmus problémáját különféle típusú intézkedésekkel kezelik, mint például a következők:

  • Adóügyi intézkedések (pl. ökoadók ) alkalmazása.
  • Egyes terek kapacitásának korlátozása (vagy akár ideiglenes bezárása).
  • A változó árak felhasználása a kereslet szabályozására.
  • A turisztikai áramlások átirányítását segítő technológiai eszközök alkalmazása, a tömegek más, nem túlzsúfolt látványosságok felé történő szétszórására (feltéve, hogy az érintettek ezt szeretnék).
  • Bizonyos magatartások szankcionálása (pl. sátrazás tiltása egyes helyeken).
  • A szálláslehetőségek korlátozása.

 

A turizmus megbecsülése

A lakosság pozitív attitűdje a térségük turizmusfejlesztésének hatásaihoz jelentősen megváltozhat, ha a negatív hatást felülmúlják annak pozitív hatásai. Ez akkor történik, amikor a helyi közösség toleranciaszintjét túllépik, és a turizmus már nem járul hozzá pozitívan az életminőségükhöz. A probléma akkor jelentkezik, amikor a tartósan ott élők kezdik úgy érezni, hogy a turistákkal való súrlódás túlságosan megzavarja és tönkreteszi az életüket. Amikor senki nem kérdezi meg, nem hallgatja meg őket, nem veszi figyelembe őket, és életüket súlyosan érintő döntések születnek, nem meglepő, hogy a polgárok a turizmus ellen fordulnak, amikor a valóságban nem a turizmus, hanem annak irányítása a probléma. Csak ezeknek a közösségeknek a döntéshozatalba való bevonásával találhatjuk meg a hiányzó láncszemet a turizmus irányításában.

Ma általában inkább társ-kormányzásról beszélünk, mint kormányzásról. Más szóval, a köz- és a magánszféra közötti partnerség: egy kétirányú vezetés, amely bár szükséges, de nem elegendő, mert nem egyedül ők az érintettek. A tágabb értelemben vett partnerség a polgárokkal elengedhetetlen jólétük biztosításához, valamint az idegenforgalmi tevékenységektől való elszakadás tendenciájának elkerüléséhez vagy megfordításához.

 

Társkormányzás és jólét

A turizmussal kapcsolatos negatív attitűdök elkerülése, valamint a helyiek és a látogatók közötti harmonikus kapcsolatok előmozdítása a fenntarthatóság felé vezető út. A turizmusnak képesnek kell lennie arra, hogy széleskörű szövetséget alakítson ki a társadalommal. Egy közösségről van szó, ahol állandó lakosok és turisták vannak, utóbbiak alatt ideiglenes lakosokat kell érteni.

Bár a politikai döntések és az üzleti döntéshozatal során általában rövidlátás tapasztalható – különösen, ha azok spekulációra és azonnali megtérülésre irányulnak. A helyi lakosság támogatásának hiánya végül bumeránghatást vált ki.

Tudjuk-e, hogy a fogadó közösségek milyen típusú turizmusfejlesztést kívánnak (vagy tolerálnak)? Meghallják-e és figyelembe veszik-e a helyi lakosság hangját a döntéshozatali folyamatokban, jólétük érdekében? A turizmus-orientált társadalomnak a turizmusra kell irányulnia, és elkötelezettnek kell lennie annak fejlesztése és közös létrehozása mellett.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnapra legyengülve ér ide északról egy hidegfront. Addig melegszik az idő, ami a melegfronthoz hasonló tüneteket okoz.

A légnyomás csökken.