A tavaszias idővel a pollenszezon is beindult

2024. február. 06 19:22

Az enyhe idővel a pollenszezon is beindult, a héten már magas koncentrációban is fordult elő pollen a levegőben. A csapadékmentes idő pedig csak tovább segíti a koncentráció növekedését.

Egy nagy kiterjedésű anticiklon alakította az elmúlt napok időjárását, aminek hatására többnyire napos idő volt jellemző. Az erős, olykor viharos széllel az óceán felől meleg levegő áramlott térségünkbe, amely beindította a természetet. A februárban szokásosnál akár tíz fokkal is magasabb maximumhőmérsékletek hatására a pollenszezon is hamarabb indult. 

A mogyoró az egyik legkorábban virágzó pollent adó növényünk, esetenként már decemberben beindul a barkásodás, de jellemzően inkább csak február végén, március elején kezd tömegesen virágozni. A napokban azonban elérte országosan a közepes, sőt helyenként már a magas koncentrációt is, ahogyan a ciprus- és tiszafafélék, valamint az éger is.

A ciprus- és tiszafaféléket (amelyek közé tartoznak pl. a tuják, ciprusok, borókák) együtt említik, mivel pollenszemcséik képe nagyon hasonlít egymásra. Virágzásuk hosszan elnyúlik, kora tavsztól nyár elejéig fajtól függően folyamatosan kerül virágpor a levegőbe, s egyes típusaik igen allergének. Február eleji megjelenésük mindenképp szokatlan, főleg a jelenlegi, lokálisan magas koncentrációban.

Az éger is igen korán, a mogyoróhoz hasonlóan még a kizöldülés előtt virágzik, s viszonylag nagy mennyiségű pollent termel, de általában inkább csak február végén jelenik meg nagyobb mennyiségben. A héten azonban közepes koncentrációt regisztráltak az ország több pontján. Szerencsére sokszor csak gyengébb, helyi tüneteket okoz. 

Helyenként már megjelent a kőris és a nyár virágporából is néhány szem.

Mivel a következő napokban is folytatódik az enyhe, koratavaszi idő, a pollenterhelés folyamatosan erősödik.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnapra legyengülve ér ide északról egy hidegfront. Addig melegszik az idő, ami a melegfronthoz hasonló tüneteket okoz.

A légnyomás csökken.