Irma elvitte a homokot a floridai strandokról

2017. november. 05 14:20

Florida homokot szeretne vásárolni a Bahamákról, hogy feltöltse a kritikusan lestrapált strandokat. Azonban ez illegális.

A floridai strandok több tízezer köbméter homokot vesztettek az Irma hurrikán miatt.
A strandok “kritikusan” megrongálódtak, és a helyi tisztviselők költséghatékony módon keresik a homok feltöltésére a megoldást.

Az állam 411 mérföldes strandjának körülbelül a fele pusztult le a hurrikánnak köszönhetően!

A tisztviselők abban reménykednek, hogy a Bahama-szigetekről homokot vásárolnak, abból fel lehet tölteni a strandokat. Probléma van azonban, mivel illegális a külföldi országokból származó homok vásárlása egy 1986-os környezetvédelmi törvénynek köszönhetően. Eszerint először bizonyítani kell, hogy a hazai homok gazdasági vagy környezeti okokból nem áll rendelkezésre, mielőtt külföldi homok beszerzését kezdeményezik.

A viharok és az erőteljes árapályok kisebb részben hozzájárulnak a tengerpartokon észlelhető károkért. Ám ezek nem az erózió egyedüli okai. A nem megfelelő tengerparti karbantartás és a nem ellenőrzött part menti fejlesztések szintén erősen hozzájárulnak a növekvő problémához.

A homok fogyóban van a Miami-Dade és Broward megyékben található strandokon. A homok gépi kotrása már nem lehetséges egy keskeny kontinentális réteg jelenléte miatt. A homok túl mélyen van ahhoz, hogy a gépek elérhessék, és a korallzátonyok a kontinentális rétegen környezetvédelmileg védettek.

 

Mivel egyre kevesebb és kevesebb helyen áll rendelkezésre kotrásra homok, a dél-floridiai tisztviselők elkezdték a homokot a Treasure Coastról hordani. De a St. Lucie és Martin megyei önkormányzatok nem szívesen adják oda a partmenti homokukat, mert az erózió ott is ugyanúgy probléma, mint Miamiban.

Egy másik megoldás a belföldi bányák homokjából történő szállítás, de ez egy nagyon költséges lehetőség.

Ennél egy fokkal jobb megoldás, mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból, ha a homokot a Karib-szigetekről vásárolná az állam.

Februárban Marco Rubio floridai szenátor előterjesztette a SAND törvényt (Sand Acquisition, Nutrition and Development), amely lehetővé tenné külföldi homok vásárlását. Rubio elmondta, hogy a más országokból származó homok vásárlására rendkívül nagy szükség van.

Ez a törvényjavaslat két szempontból is előnyös. Korszerűsít egy elavult törvényt, így a hadsereg mérnökei nagyobb rugalmasságot élvezhetnek, hogy megőrizzék a homokos floridai strandokat az utókornak.

Másrészről a tengerparti karbantartás megóvja infrastruktúrájukat és környezetüket. Létfontosságú védelmet nyújt a hurrikánok és viharok ellen. Így a gyönyörű partok pedig a világ minden tájáról érkező látogatók számára nyitva állnak továbbra is.

 

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.