A napokban zuhan le a kínai űrállomás

2018. március. 29 15:36

Az Európai Űrügynökség megbízásából készített előrejelzés szerint a most következő hosszú hétvégén zuhan vissza a Földre a 8 tonnás, magatehetetlenül sodródó kínai űrállomás.

A Tiangong-1 kínai űrállomás hamarosan visszatér a Földre, mint egy hatalmas tűzgolyó. Az Európai Űrügynökség (EESA) szerint a 8 tonnás űrhajó valamikor március 30. és április 2. között újra belép a légkörbe. A Tiangong-1 nagyjából akkora, mint egy európai teherszállító űrhajó. Ilyen volt az ATV-1 űrhajó is, amely 2008-ban újra belépett a légkörbe és az alábbi látványos fényjelenségek közepette égett el:

Várhatóan a kínai űrállomás is hasonló fényjelenségeket fog produkálni a húsvéti hosszú hétvégén. Komolyabb aggodalomra nincs ok, a szerkezet nagy része el fog égni a légkörben és csak kisebb elemek érhetik a felszínt, amely nagy valószínűséggel az óceán térségében lesz.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, de jelentősebb változékonyságra nem kell számítani az időjárásban. Felszakadozik a felhőzet. Az erős UV sugárzás miatt érdemes a déli órákban fényvédő krémet használni. Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

A légnyomás nem változik.