Felhők az űrből?

2018. december. 26 9:25

A gyöngyházfényű felhők viszonylag ritkák, annyira különböznek a többi felhőtípustól, mintha nem is a Földről származnának.

Ezek a ritka felhők úgy néznek ki, mintha az űrből jöttek volna. És tényleg majdnem…

Hogyan képződnek ezek a gyönyörű, különleges és ritka felhők? Most elmeséljük:

Magyarországon ez a felhőtípus nagyon ritka jelenség. Leggyakrabban a sarki területek felett fordulnak elő. 15-20 kilométer magasan képződnek a légkör felső részén – jóval magasabban, mint ahol a felhők szoktak általában. Akkor képződnek, amikor ott fent a magasban a hőmérséklet -75 – -80 fok alá csökken. A téli időszakban gyakoriak ezek a típusú felhők.

Amikor ez a nagyon hideg levegő alacsonyabb szélességekre is lejut, akkor láthatók a mi földrajzi szélességünkön is. A szivárvány színű felhőkre érdemes figyelni. Pontosan olyanok, mint a víz felszínén úszó olajfolt – ezt az elhajló napfény váltja ki. A fény a nagyon apró, jég halmazállapotú felhő részecskéken szóródik, amik a gyöngyházfényű felhőt alkotják. Csak akkor látszanak, mikor a Nap már a horizont alá bukott. Ezért a megfigyelésre legalkalmasabb időpont napnyugta után, vagy napkelte előtt egy órával adódik.

Egyik érdekessége, hogy nem feltétlenül csak víz alkotja, salétromsav és kénsav is előfordul benne. A csoportosítás éppen ezért összetétel alapján történik. Kialakulása mögött az emberi tevékenység feltételezhető és azt is tudjuk, hogy az ózonréteg állapotára negatív hatást fejtenek ki.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.