Nap Képe: Mutatunk egy helyet, ahol szinte mindig villámlik

2017. február. 24 10:39

Ez a hely venezuelai Catatumbo folyónál található és tényleg olyan sűrűn villámlik, hogy állítólag éjszaka sem kell lámpát kapcsolni az olvasáshoz.

A Catatumbo folyó és a Maracaibo tó mocsaras találkozásánál olyan erőteljes és gyakori a villámlás, hogy a Föld legnagyobb ózongenerátoraként tartják számon.

A jelenség a kb 1 km magasságban itt állandóan jelen lévő masszív viharfelhőkben alakul ki. Évente nagyjából 260 éjszakán, és napi átlag 10 órán át villámlik és mennydörög, néha akár óránként 280 alkalommal is.

A szinte mindennapos, hosszú ideig tartó villámlást tartják a földi ózontermelés egyik fő forrásának, viszont azt nem tudni, hogy ez milyen mértékben járul hozzá a Földet védő ózonréteghez.

A mocsaras Maracaibo tavat három oldalról veszi körbe hegy, és az onnan lezúduló hideg szél találkozik a tó feletti melegebb és párásabb levegővel, ez pedig kiváltja az abban lévő részecskék ionizációját.

A beszámolók szerint a tó déli és középső részénél gyakran még éjszaka is lehet olvasni a villámlás mellett. Már ha valaki ilyen helyen nyugodtan hátra tud dőlni, és bele tud merülni mondjuk, egy izgalmas regénybe.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.