Tévhitek az influenza elleni védőoltásról

2019. január. 29 9:45

Ez az évszak, amikor felmerül a kérdés, hogy megkapta-e már az influenza elleni védőoltást? És erre jó okuk van a kérdezőknek. Az influenza aktivitásának mértéke december és február között a legnagyobb.

Az influenza elleni vakcinákkal kapcsolatos tévhitek nagy része annak a ténynek köszönhető, hogy a legtöbb ember nem igazán tudja, mi az influenza.

A közönséges náthát okozó vírusok semmilyen kapcsolatban nem állnak az influenzavírussal. Ezért az influenza elleni vakcina semmilyen módon nem tudja megvédeni az embereket a megfázástól – nincs ilyen vakcina.

Az alábbiakban négy mítosz és tévhit található az influenza elleni vakcinával kapcsolatban.

1. Az egészséges embereknek nincs szükségük influenza elleni védőoltásra.

Bárki megkaphatja az influenzát, még akkor is, ha egészséges és ritkán beteg. Nem számít, mennyire egészséges az ember, ha megfertőződnek, akkor fertőzővé válnak.

2. Mítosz: Az influenza elleni oltás beteggé tesz.

Az influenza vakcinák nem okoznak influenzát vagy más betegséget, a szakértők szerint. Az influenza elleni vakcina aktív összetevője, amely antitesteket fejleszt a vírus és az immunrendszer ellen.

Az influenza oltóanyagokat különböző módon tervezték meg, és a vakcina néhány változatát genetikailag úgy tervezték, hogy csak bizonyos fehérjéket tartalmaznak a vírusból, amelyek önmagukban nem képesek influenzát okozni. Egyesek, akik vakcinázottak,  ennek ellenére megbetegedhetnek.

Azonban a vakcina nem képes továbbítani a fertőzést, mert inaktív a vírus.

Akik megbetegedtek közvetlenül az oltás után, még azelőtt elkapták a fertőzést, mielőtt a vakcina kifejthette volna védő hatását. Ehhez ugyanis 2 hétre van szükség.  Egy 2018-as vizsgálat kimutatta, hogy egy influenza ellen oltott felnőtt kórházba kerülése után 59% -kal kevesebb esélye volt az intenzív terápiás osztályba kerülni, mint akit nem oltottak be.

3. Mítosz: A terhes nők nem kaphatnak influenza elleni oltást.

A terhes nőknél nagyobb az influenza szövődményének a kockázata, és az influenza valószínűleg súlyosabb megbetegedést okoz. Ennek oka az immunrendszer, a szív és a tüdő megváltozása a terhesség alatt.

Amikor egy terhes nőt beoltanak, nemcsak magát védi meg az influenzától, hanem a születendő gyermeket is védi az oltás.

4. Mítosz: Az influenza elleni oltás nem működik.

Bár a vakcina hatékonysága évről évre változik, akkor is csökkentheti az influenza hatásait, még ha ez nem is 100 %-os hatásfokú.

Az influenza elleni vakcinák folyamatosan változnak, évente változik az összetételük, ahogy az influenza vírusok mutálódnak és új törzseket hoznak létre.

A vakcinázás segít abban, hogy az ember védve legyen a vírus új mutációitól. Tehát ellentétben más vakcinákkal,  az oltott egyéneket minden évben újra kell immunizálni.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Változékony időjárásra számíthatunk, a Nyugat-Dunántúlon hidegfronti, másutt melegfronti hatással. A frontérzékenyek szervezetét megviselheti ez az időjárási helyzet. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás emelkedik.