Narancs figyelmeztetés: viharos szelekkel kezd a tél

2016. december. 01 11:52

Közép-Európában jelentős légnyomás-különbség alakul ki a következő 24-36 órában. A Brit-szigetek fölött található masszív anticiklon és a pénteken észak felől érkező ciklon által keltett légnyomás-különbség miatt a szélsebesség hazánkbana 90 km/h-t is elérheti majd.

Az északnyugati, nyugati szelet kísérő legerősebb széllökések a Dunántúl északi, északkeleti részén főként a magasabban fekvő területeken, majd a nap második felében már az Északi-középhegység nyugati részén is helyenként elérhetik a 65-75 km/h-t.

Péntekre virradó éjszaka tovább erősödik a szél, így pénteken napközben az Észak-Dunántúlon a legerősebb lökések síkvidéken is meghaladhatják a 90-95 km/h-t. Péntek estétől rohamosan mérséklődik a szél.

Csütörtökön északkeleten lehet vegyes halmazállapotú csapadék (megmaradó hó nem várható), pénteken szórványosan lehet záporos formájú csapadék (eső, havaseső, hó, tápiókahó), melyhez kapcsolódóan a kevésbé szeles helyeken is lehetnek átmeneti viharos, vagy erős viharos szélrohamok (80-95 km/h).

2016-12-01_112921

Péntekre másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére

CSÜTÖRTÖK

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán délnyugaton lehet ennél szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan várható csapadék: gyenge esőre, az északkeleti határ közelében pedig havasesőre, hóra is számíthatunk. A délnyugati tájak kivételével többfelé megerősödik, estefelé pedig északon egyre több helyen viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél. A hőmérséklet kora délután 1 és 8 fok között valószínű, északkeleten várható a hidegebb, északnyugaton az enyhébb idő. Késő estére általában -2 és +5 fok közé hűl le a levegő, az alacsonyabb értékek délnyugaton valószínűek.

PÉNTEK

Tovább szakadozik, csökken a felhőzet, délután már a napsütés mellett felhőátvonulásokra számíthatunk. Eleinte még szórványosan kisebb eső, zápor, majd északkeleten hózápor előfordulhat. Az északnyugati szél erős, sokfelé viharos lesz, de estére már kissé mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul.

SZOMBAT

Többnyire gyengén felhős, napos idő várható, de északkeleten és délnyugaton, nyugaton lehet kissé több lesz a felhő, és itt egy-egy hózápor, kisebb havazás is kialakulhat. Az északnyugati szél élénk, néhol még erős lesz, majd mindenütt mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között várható.

elorejelzes_2016-12-01_113145

A naptári tél első napjai így alakulnak a fővárosban – kattints a képre, ha másik városra vagy kíváncsi!

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.