Viharos szél miatt figyelmeztetést adtak ki

2016. november. 30 13:18

Csütörtök este a Balti-tenger fölött egy ciklon alakul ki, mely Lengyelország felett tovább mélyül és centrumával hazánktól északkeletre halad el.

Péntekre virradó éjszaka Magyarország északkeleti és délnyugati része között 12-14 hPa-os nyomáskülönbség alakulhat ki, aminek hatására sokfelé viharossá fokozódik a szél. A legerősebb széllökések várhatóan 80-90 km/h körül alakulhatnak (szerdai előrejelzések alapján).

Ez várható a következő napokban

Szerda estig csapadék nem várható, késő este viszont északon elszórtan hószállingózás, gyenge havazás már kialakulhat. Több helyen erős lesz a nyugati, délnyugati szél. A  nappali max. hőmérséklet 2-6 fok között alakul. Késő estére -2 és +2 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán a felettünk lévő magasnyomás észak felől leépül, nedvesebb, és a magasabb légrétegekben átmenetileg enyhébb levegő érkezik térségünk fölé.

A légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók (fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás).


5

5

4

4

4

4

4

3

2

3

3

2

8 NAPOS ELŐREJELZÉSÜNKET ITT TALÁLOD

 

CSÜTÖRTÖK

Délelőtt főként a Dunától keletre még szakadozott lehet a felhőzet, de napközben fokozatosan mindenütt beborul az ég. Felhőzetcsökkenés ezt követően az esti órákban délnyugaton lehet. Esőre délelőttig több helyen, majd átmeneti szünet után inkább északon és keleten számíthatunk, de a hegyekben és északkeleten havas eső, havazás is lehet. A nyugati, északnyugati szél nagy területen megerősödik, de délnyugaton és a Tiszántúlon mérsékeltebb lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 9 fok, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -5 között alakul. a Nyugat-Dunántúlon a melegebb, északkeleten a hidegebb értékekkel.

PÉNTEK

Fokozatosan csökken a felhőzet, délután már a napsütés mellett felhőátvonulásokra számíthatunk. Reggel még kisebb eső, havas eső, majd napközben a gomolyfelhőkből zápor szinte bárhol kialakulhat. Havas eső, hózápor északkeleten fordulhat elő. Az északnyugati, északi szél erős, a Győr-Szeged vonal széles sávjában viharos lesz, de estére veszít erejéből. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 között alakul.

Veszélyjelzés

Erős szél miatt elsőfokú riasztás van érvényben csütörtökre.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A RIASZTÁS TÉRKÉPÜNKÖN

Címkék:
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.