Halálos áldozatokat követelt a törmelék áradat

2017. december. 22 12:20

Idén már sokadjára indul el hatalmas földcsuszamlás, iszapáradat vagy törmelék ár a Chilei-Andokban. Ezúttal is áldozatokat követelt a természeti csapás.

A múlt hét végén tört az áradat Villa Santa Lucia-ra, Chaiten város közelében, a Chilei-Andokban. Az ár 14 áldozatot követelt és 8 embert eltűntként tartanak nyilván. Egy folyó áradásához képest a törmelék áradat legalább 40-50 %-ban sziklákból, fatörmelékből, emberi építményekből áll. Az áradat sebessége nagyban függ a lejtő dőlésszögétől, esetenként akár 160 km/órás sebességet is elérheti, de jellemzően ennél jóval lassabban nyomul előre. A sűrű massza, ahogy az alábbi videókban is látható hatalmas sziklákat, lakóépületeket is magával sodor.

A sárlavinához és a földcsuszamláshoz képest a törmelék ár más jelenséget takar. A sárlavina esetében az áradat jóval nagyobb mennyiségben tartalmaz vizet és homokot, mint a törmelék ár, ennek következtében gyorsabb folyású is. A földcsuszamlásnál a felázott talaj elveszíti kötését az alatta található rétegekkel vagy a föld alatti láthatatlan vízfolyások “olajozzák” meg a föld csúszásához a felületet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.