Hányféleképpen szenvedhetünk villámcsapást?

2018. augusztus. 11 12:11

Az Egyesült Államokban évente átlagosan 51 ember hal meg villámcsapás áldozataként.  Ötféle módja van, hogyan csaphat belénk a villám.

Hazánkban is évről évre ér embereket villámcsapás. Legutóbb a Balaton parton szenvedett egy egész család balesetet egyetlen lecsapó villámtól. Lássuk, hogyan érhetett el egyszerre négy embert a csapás.

1. az első és leggyakoribb villámcsapás a közvetlen lecsapó villám. Ebben az esetben az áldozaton folyik keresztül a töltészuhatag és egyenlíti ki a töltéskülönbséget. Ez egy nyitott területen történhet meg.


2. Oldalt kialakuló mellékágakból is történhet villámcsapás. Ilyenkor egy tereptárgyba csap a villám, ami mellett az áldozat tartózkodik. Ilyenkor a magas tárgyról az áldozatba csap át a villám.


3. A magas tárgyból az áram a földbe távozik, ahol szétterjed. Így érheti el a tárgy mellett tartózkodó áldozatot is.

4. Vezetékek, fémek vagy akár a víz is elvezethetik az áramot a villámcsapásból messzire és bárkit elérhetnek, aki kapcsolatba kerül velük.


5. A villámok mellett gyakran láthatunk kisebb, vékonyabb szálas kisüléseket. A fő villám csatornának ez egy szétágazása. Ha az illető pont ebben áll, vagy rajta keresztül alakul ki, nincs menekvés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.