19 centis, Európa-rekorder jégdarabot találtak egy olaszországi jégeső után

2023. július. 25 19:39

Európa-rekorder jégdarab ért földet egy jégesőben az északkelet-olaszországi Friuli-Venezia-Giulia tartományban - közölte kedden az ausztriai, bécsújhelyi központú Európai Viharintézet.

Az Azzano Decimo településen hétfőn este 23 órakor talált 19 centiméter átmérőjű óriásjégszem három centiméterrel vastagabb a korábbi európai rekordernél, amelyet ugyancsak Észak-Olaszországban, Padova térségében találtak mindössze pár nappal korábban, július 19-én.

A hétfőn hullott jégdarab rekordméretét leírások és fotók alapján igazolták az Európai Viharadatbázis (European Severe Weather Database, ESWD) szakértői.

Az új európai rekorder már alig marad el a világrekordtól, amelyet egy 20,3 centiméter átmérőjű jégdarab állított fel 2010. július 23-án az amerikai Dél-Dakota államban, egy Vivian nevű faluban – közölte az ESSL.

Az Észak-Olaszországban frissen hullott rekordnagyságú jégszemek összhangban vannak a viharkutató intézet kutatási eredményeivel, miszerint az elmúlt évtizedekben az európai régiók közül Észak-Olaszországban nőtt leginkább a nagy jégdarabokat hozó jégesők gyakorisága.

(MTI)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás