Pénteken 4 óra 27 perckor lesz a téli napforduló

2023. december. 21 13:51

A téli napforduló az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában több ősi népi szokás kapcsolódik hozzá, és ünnepségek kísérik. Magyarországon hagyományosan Pilisszántóra zarándokolnak az emberek megünnepelni az újjászülető fényt.

Pénteken kezdődik a csillagászati tél, a napforduló 4 óra 27 perckor lesz – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján csütörtökön. Hozzátették: ekkor “fordul” meg a Nap, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben “hajlik el” a Nap sugaraitól.

Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát, következésképpen a leghosszabb éjszakát adja – ismertették. Megjegyezték: a téli napforduló az északi féltekén december 21-én van, esetenként 22-én, míg a déli féltekén június 21-én, esetenként 22-én vagy 20-án.

A téli napforduló az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában több ősi népi szokás kapcsolódik hozzá, és ünnepségek kísérik – jegyezték meg.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is sokan elzarándokoltak Pilisszántóra, hogy együtt nézzék meg, ahogy fénybe öltözik a kápolnában található Boldogasszony. Az eseményről szemet gyönyörködtető fotók is készültek:

Téli napforduló Pilisszántón 2023.12.21-én.
16 fotó megtekintése

Úgy tartják, hogy az év legsötétebb éjszakája után újjászülető fény, a Ziribár felett fél nyolckor kelő Nap mint a Világ Világossága, Advent Fénye elűzi a sötétséget hazánk felett és Napba öltözteti a kápolna Boldogasszonyának hófehér szobrát.

(MTI)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.