150 milliárd tonna kőzetet bányászunk évente, hogy folytatódhasson a fejlődés

2023. augusztus. 11 17:24

Már jelenleg is hatalmas mértékű a bányászati tevekénység bolygónkon és a következő évtizedekben ez a tevekénység minden bizonnyal tovább fokozódik.

A zöld átállás nem válik valósággá, ha a nemzetközi kormányok és iparágak nem veszik figyelembe a hosszú távú fenntarthatóságot az ásványok és fémek beszerzése során – figyelmeztetett a The World Resources Forums (WRF) nemzetközi nonprofit szervezet.

Ezeknek az erőforrásoknak a jelenlegi kitermelési és feldolgozási gyakorlata súlyos károkat okoz az élővilágban, növeli a globális üvegházhatású gázok kibocsátását és növeli a levegőszennyezést – áll a WRF sajtónyilatkozatában. A jelenlegi gyakorlat nem az optimális felhasználásra helyezi a hangsúlyt, ez pedig sok pazarlással jár.

Például 67 tonna réz beszerzéséhez a bányászoknak 50.000 tonna földet és kőzetet kell kitermelniük, ami az Eiffel-torony súlyának ötszörösének felel meg.

A világon minden évben 150 milliárd tonna kőzetet bányásznak ki, hogy 65 milliárd tonna ásványi terméket állítsanak elő. A folyamat során 72 milliárd tonna hulladékkő és 13 milliárd tonna bányászati ​​zagy (a bányászat mellékterméke) is keletkezik. Az ásványok és fémek fenntarthatatlan kitermelése, felhasználása és ártalmatlanítása az embert és a bolygót egyaránt fenyegeti. Az ilyen kizsákmányolás három szinten – az éghajlatváltozás, a szennyezés és a biológiai sokféleség csökkenése – együttesen okozza a bolygó válságát.

Az ásványok és fémek jelentik a fő iparágak gerincét, beleértve az energiát, az építőipart, a mobilitást és az elektronikát. Ez a kérdés az éghajlati viták felett tornyosul, és sokkal nagyobb figyelmet érdemel – mondta a WRF ügyvezető igazgatója, Mathias Schluep.

A Nemzetközi Energia Ügynökség becslései szerint 2040-re a fontos nyersanyagok iránti globális kereslet megnégyszereződik. Ez tovább erősíti a fenntartható ásványhasználattal kapcsolatos aggodalmakat. Egy tipikus elektromos autónak hatszor több ásványi anyagra van szüksége, mint egy hagyományos belsőégésű motoros autónak. Az elektromos autók akkumulátorrendszeréhez réz, grafit, nikkel és kobalt szükséges.

Az ENSZ 2022-es környezetvédelmi közgyűlése után Svájc, Argentína, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ghána és Szenegál küldöttei határozatot fogadtak el az ásványok és fémek kezelésének környezetvédelmi szempontjairól. Egyetértettek az ásványokkal való fenntartható gazdálkodás szükségességében. Ezt követően az ENSZ Környezetvédelmi Programja kormányközi regionális konzultációkat hívott össze többek között Ázsia-csendes-óceáni, Afrika, Latin-Amerika, Nyugat- és Kelet-Európa, valamint a karibi országokkal április és július között.

Az ásványokkal és fémekkel foglalkozó globális kormányközi találkozó, amelyet 2023. szeptember 7-8-ra terveznek Genfben, rávilágít majd a regionális konzultáció eredményeire.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás