200 km/órás széllel csap le Ionas Görögországra

2020. szeptember. 17 9:54

Az Ianos névre keresztelt mediterrán ciklon péntek reggel Görögország nyugati részénél kezdni meg pusztító tevékenységét. Heves esőzések, sárlavinák, orkán erejű szél, tornádók kísérik útján.

A trópusi vonásokat hordozó Ianos medikán kedden alakult ki Líbia partjainál, majd észak felé haladt tovább az elmúlt két napban. Jelenleg Szicília szigetétől keletre örvénylik a Jón-tengeren. Az alábbi műholdképen a szerda délutáni helyzete látható a ciklonnak.

Az előrejelző modellek a következő 36 órában Ionas további erősödését mutatják. Középpontjában a légnyomás akár 970 hPa közelébe csökkenhet péntek reggelre:

A legerősebb széllökések pedig a 200 km/órát is elérhetik benne, amely egy 3-as kategóriájú hurrikán szélerejének felel meg. A természeti csapás várhatóan több ezer háztartásban fogja megzavarni az áramellátást, a kialakuló sárlavinák településeket zárnak el a külvilágtól a nyugati partvidéken. Pénteken és szombaton a vihar hatására várhatóan szünetelni fog a hajó és kompközlekedés Görögországban.

Görögország nyugati partjainál akár 300-400 milliméter csapadék is lehullhat szombat estig , amely arrafelé átlagosan 8 hónap alatt szokott összejönni:

Ionas fejlődését a 27-29 fokos tengerfelszín támogatja, amely megfelelő energiát biztosít a ciklon számára, hogy ereje teljében érje el a görög partokat.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás