2018 a negyedik legmelegebb év volt a mérések kezdete óta

2019. február. 07 5:04

Az elmúlt négy év egyben a négy legmelegebb év is a mérések 1850-es kezdete óta, sorrendben: 2018, 2015, 2017, 2016.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) elemzései alapján a globális felszíni átlaghőmérséklet 2018-ban hozzávetőleg 1 fokkal (hibalehetőség: +/- 0,13 fok) magasabb volt az iparosodás előtti időkhöz képest (1850-1900). A klímakutatók által aktuálisan használt referenciaidőszakhoz, az 1981-2010-es éghajlati normálhoz képest pedig 2018-ban 0,38 fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet. Mind a szárazföldi, mind az óceáni felszínek hőmérsékletében jelentős a pozitív kilengés.

Az átlaghőmérsékletek emelkedésén túl az extrém időjárási eseményeket is kiemeli a jelentés. “A szélsőséges időjárási események megszaporodása összhangban van azzal, amit a változó éghajlatról sejtettünk. Ez a valóság, amellyel szembe kell néznünk. Az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésére és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra irányuló intézkedéseknek elsődleges globális prioritásnak kell lenniük” mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) jelentése alapján  a 10 legmelegebb év közül kilencet 2005 óta jegyeztünk. Az 1998-as év az egyetlen a korábbi időszakból, mely a 10 legmelegebb között van.

Térképen: a globális felszíni átlaghőmérséklet (szárazföld és óceán) eltérése a sokéves átlagtól (sötétkék: rekord hideg; élénk piros: rekord meleg; fehér: átlag közeli)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Továbbra is változékonyan alakul hazánk időjárása. Az ország keleti felében hullámzik egy frontálzóna. Figyelmetlenség, reakció idő növekedés jelentkezhet, amitől több baleset lehet az utakon. Az ízületi panaszok felerősödnek. Érdemes reggel átmozgatni a fájó végtagokat.
Migrénes fejfájás is előfordulhat. Többfelé megélénkül a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.