2019 legfontosabb csillagászati eseményei

2018. december. 27 15:31

Az új év számos figyelemre méltó csillagászati ​​eseményt hoz, amelyek bolygók nagy részén láthatóak lesznek, köztük egy ritka égi együttállás is, amely nem fog megtörténni egészen a 2030-as évekig.

A nagy eseményeken kívül 2019-ben három szuperhold, egy kék hold és több meteorzápor is látható lesz.

Íme 2019 öt csillagászati ​​eseménye, hogy már most be tudja jelölni a naptárban:

Január 20-21: A szuper vérhold holdfogyatkozása az Egyesült Államokban. Teljes holdfogyatkozás 04:40-05:42 között, 62 percig lesz teljes (119,6%) Magyarországon. Az év legizgalmasabb csillagászati ​​jelensége lesz, amikor a hold egésze pirosra vált.

Ahogy a Hold áthalad a Föld árnyékán, fokozatosan rozsdás narancssárga színűvé válik, ezért a „vér hold” becenevet kapta.

Ezt követően már csak 2021. május 26-án lesz teljes holdfogyatkozás a Földön.

Május 6-7: Halley Üstökös Aquarida meteorzápora. 2019 legszebb meteorzáporai közül az egyik a tavasszal érkező Aquaridák, amelyek a világ minden táján elkápráztatnak. Minden tavasszal, amikor a Föld áthalad a Halley üstökös törmelékpályáján, kozmikus darabkák villannak fel a légkörben, és ez okozza az éves Aquarida meteorzáport. Ez a meteorzápor legfeljebb 60 meteoritot eredményez óránként a déli féltekén, az északi féltekén jellemzően 30 meteor látható.

A meteorzápor alkalmával épp új hold lesz, így könnyebb lesz megfigyelni a kevésbé fényes meteorokat is.

„Az Aquarida meteorok híresek a sebességükről. Ezek a meteorok 230000 km/órával száguldanak, és a Föld légkörében ragyogó „csíkokat” hagynak (a meteor nyomán elhullott törmelékcseppek), amelyek akár néhány másodpercig is tartanak.

Július 2: Teljes napfogyatkozás teszi sötétebbé az égboltot Dél-Amerikában. Az első teljes napfogyatkozás 2017 óta. Erre az eseményre júliusban kerül sor. A napfogyatkozás túlnyomó többsége a Csendes-óceán szabad vizein fog történni; azonban Chilében és Argentínában egy sávban láthatóvá fog válni.

Ezen a kis területen, melynek neve a teljesség útja, a hold teljesen eltakarja a napot. Dél-Amerika többi részén részleges napfogyatkozás lesz.

2020. december 14-én lesz a következő teljes napfogyatkozás, amely Chilében és Argentínában szintén látható lesz.

Augusztus 12-13: A Perseidák nyűgözik le a nyári csillaglesőket. A Perseida meteorzápor minden évben megjelenik, amely idén augusztus 12-én éjszaka érkezik és a csúcspontja az augusztus 13-i kora reggeli órákban várható.

A Perseidák mindig az év egyik legjelentősebb meteorzápora, köszönhetően magas számuknak és a kellemes késő-nyári hőmérsékletnek.

Az idei év nem lesz a legjobb alkalom a Perseidák számára, mivel ez közvetlenül a telihold előtt áll; azonban a Perseidákhoz kapcsolódó meteorok általában világosabbak, mint más meteorzáporok meteorjai. Ez azt jelenti, hogy még a telihold fényében is a szabad szemmel megfigyelhetők lesznek a hullócsillagok.

Nincs szükség speciális felszerelésre a Perseidák megfigyeléséhez – csak a szemünkre.

November 11: A Merkúr elhalad a Nap előtt

Egy ritka bolygó együttállására kerül sor november 11-én, és a Föld nagy részén látható lesz, de csak a megfelelő felszereléssel rendelkezők számára.

A Merkúrt jellemzően nehéz megtalálni az égen, mivel a naphoz nagyon közel található, de novemberben közvetlenül a Föld és a Nap között halad át, ami egy kis fekete pontként jelenik meg a Nap felületén.

Ez az esemény, amelyet tranzitnak neveznek, nem történik meg gyakran. Legutóbb a Merkúr tranzitja 2016. május 9-én volt, és  nem is lesz újabb 2032. november 13-ig.

Rendkívül fontos, hogy az emberek napszűrőt használjanak ahhoz, hogy belenézzenek a Napba, hogy láthassák ezt az átvonulást, mivel a Nap a megfelelő védelem nélkül tartós szemkárosodást okozhat. Néhány szemüveget figyelmeztetéssel látnak el, amelyek azt mutatják, hogy több mint 3 percig nem szabad használni őket és el kell dobni azokat, ha egy évnél idősebbek. Az ilyen figyelmeztetések elavultak, és nem vonatkoznak a 2015-ben elfogadott ISO 12312-2 szabványnak megfelelő szemüvegekre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás